Inflationen i USA falder til laveste siden 2021

Nye tal fra USA viser, at amerikansk inflation falder til 5,0% i marts fra 6,0%. Det er den laveste inflation siden maj 2021. Der var ventet et fald til 5,1% så inflationen lander lavere end ventet. Kerneinflationen, som er fratrukket energi og fødevarer, stiger omvendt til 5,6% i fra 5,5% måneden før. Det er som ventet. Dagens offentliggørelse er opgjort ved CPI-inflationen.

Det er nu 9. måned i træk, at inflationen falder i USA, efter den i juni sidste år toppede inflationen på 9%.

Inflationen falder til det laveste siden maj i 2021. Den er dog stadig ekstremt høj, og der eksisterer fortsat et underliggende månedligt prispres i USA. Men det går i den klart rigtige retning. Den amerikanske centralbank har allerede strammet pen­gepo­li­tik­ken massivt for et få bugt med den høje inflation. Den er ved at være i mål, men der kan stadig ligge 1-2 ren­te­for­hø­jel­ser og lure fra centralbanken.

Den amerikanske centralbank har strammet pen­gepo­li­tik­ken for at tøjle inflationen. Til de seneste to ren­te­for­hø­jel­ser er tempoet dog sat ned til 0,25 procentpoint. Fire gange nåede centralbanken at forhøje renten med 0,75 procentpoint sidste år, hvor så store ren­te­for­hø­jel­ser ikke er set siden 1990’erne.

Centralbanken ene øje er stift rettet mod inflationen, mens det andet hviler på ar­bejds­mar­ke­det. Ar­bejds­mar­ke­det præsterer fortsat med fremgang i beskæftigelsen på 236.000 personer i marts. Ledigheden er nær det laveste siden 1969 og lønvæksten til den høje side. Farten på ar­bejds­mar­ke­det kan puste til inflation og efterlader et vindue for den amerikanske centralbank til at blive ved med at hæve renten. Det er til trods for at inflationen dykker. Vi forventer, at der stadig er 1-2 ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank i sigte.

Danske boligejere har i høj grad mærket de stigende renter i USA. Især boligejernes fastforrentede lån er ramt, hvor renten i dag er 5% mod 2% i begyndelsen af sidste år. Den markante stramning i pen­gepo­li­tik­ken i USA spiller en betydelig rolle i den udvikling. Men med den faldende inflation og udsigt til, at den klart kraftigste stramning i pen­gepo­li­tik­ken har fundet sted, så er der faldet mere ro på renten. Vi tror på, at de lange renter er nær toppen for denne omgang.

Relaterede artikler