Inflationen i USA falder for 10. måned

Inflationen falder for 10 måned i træl. Det er nu den laveste inflation i USA i rundt regnet to år, så det går helt klart i den rigtige retning. Den er dog fortsat meget høj, og der eksisterer stadig et underliggende månedligt prispres i USA.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra USA viser, at amerikansk inflation falder til 4,9% i april fra 5,0% måneden før. Det er den laveste inflation si omtrent to år. Der var ventet en uændret inflation på 5,0%, som inflationen ender lavere end ventet. Inflationen toppede i juni sidste år på omkring 9%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og fødevarer, falder til 5,5% i fra 5,6% måneden før. Det er som ventet. Dagens of­fent­lig­gø­rel­se er opgjort ved CPI-inflationen.

Inflationen falder for 10 måned i træl. Det er nu den laveste inflation i USA i rundt regnet to år, så det går helt klart i den rigtige retning. Den er dog fortsat meget høj, og der eksisterer stadig et underliggende månedligt prispres i USA. I sidste uge hævede den amerikanske centralbank renten for 10. gang i træk. De har strammet pen­gepo­li­tik­ken med det kraftigste i 40 år netop for at slå den høje inflation ned. Og det går i det rigtige retning.

Selvom inflationen daler, så steg priserne alligevel en smule i april. Fra marts til april steg priserne med 0,4%. Det vidner om, at der stadig lurer et prispres for amerikanerne, om end det er aftagende.

I sidste uge hævede den amerikanske centralbank renten til 5,00%-5,25%. Det er den højeste rente siden midten af 2007. For lidt over et år siden var renten i rekordlave 0%-0,25%. Det kan blive den sidste ren­te­for­hø­jel­se for denne omgang, og det er bestemt sandsynligt, at centralbanken holde pause og give de allerede realiserede ren­te­for­hø­jel­ser tid til selv at gøre arbejdet færdigt.

Der er fart på ar­bejds­mar­ke­det i USA, og det kan sætte nyt skub i inflationen. I april blev der skabt 253.000 nye jobs i den amerikanske økonomi, og det var væsentligt flere end ventet. Samtidig faldt ledigheden til det laveste siden 1969. Så den amerikanske centralbank kan ikke fuldstændig hvile på laurbærrene endnu.

Danske boligejere har i høj grad mærket de stigende renter i USA. Især boligejernes fastforrentede lån er ramt, hvor renten i dag er 5% mod 2% i begyndelsen af sidste år. Den markante stramning i pen­gepo­li­tik­ken i USA spiller en betydelig rolle i den udvikling. Men med den faldende inflation og udsigt til, at den klart kraftigste stramning i pen­gepo­li­tik­ken har fundet sted, så er der faldet mere ro på renten. Vi tror på, at de lange renter er nær toppen for denne omgang.

Relaterede artikler