Humøret i tysk økonomi halter

Tilliden ligger stadig rigtig skidt til historisk set og falder på ny efter tre måneders svag bedring. Svage væksttal og massive prisstigninger har sendt tilliden i kælderen. Inflationen er dampet af, men højere renter og en svækket efterspørgsel tynger.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at den tyske erhvervstillid målt ved Ifo-indekset falder for første gang i fire måneder. Det samlede indeks falder til 86,4 i december fra 87,2 i november. Der var omvendt ventet en stigning til 87,7 så dagens tal overrasker negativt.

Humøret i tysk økonomi halter. Tilliden ligger stadig rigtig skidt til historisk set og falder på ny efter tre måneders svag bedring. Svage væksttal og massive prisstigninger har sendt tilliden i kælderen. Inflationen er nu dampet af, men højere renter og en svækket efterspørgsel tynger på humøret hos de tyske virksomheder. Den økonomiske situation hos vores nabo mod syd har betydning for dansk økonomi, hvor eksporten til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs.

Det er både for­vent­nin­ger­ne til fremtiden og vurderingen af den nuværende for­ret­nings­si­tu­a­tion, som falder en smule i december. Indekset der måler for­vent­nin­ger­ne til fremtiden falder til 84,3 fra 85,1 i november. Vurderingen af den nuværende for­ret­nings­si­tu­a­tion falder til 88,5 i december fra 89,4 i måneden før.

Den tyske økonomi er udfordret. Over det seneste år er tysk økonomi skrumpet med -0,4%. Alt ser dog ikke kulsort ud for den tyske økonomi, hvor inflationen senest er målt til det laveste i to år. Det er et enormt vigtigt skridt i den rigtige retning efter inflation toppede på 8,8% i efteråret sidste år. I november lød den på 3,2%.

Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de kommende seks måneder.

Relaterede artikler