Højere inflation i USA

Inflationen stiger for første gang i mere end et år. Stigningen var dog ventet, og den er samtidig i den moderate ende, så der skal ikke sættes nye store advarselssignaler op alene på baggrund af det her tal.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at inflationen i USA stiger for første gang i mere end et år. Inflationen stiger til 3,2% i juli fra 3,0% i juni. Der var ventet en stigning til 3,3%. Det er første gang siden juni 2022, at inflationen stiger, efter den faldt i 12 måneder i træk. Inflationen toppede i juni sidste år omkring 9%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og fødevarer, falder til 4,7% fra 4,8% måneden før. Dagens of­fent­lig­gø­rel­se er opgjort ved CPI-inflationen.

Inflationen stiger for første gang i mere end et år. Stigningen var dog ventet, og den er samtidig i den moderate ende, så der skal ikke sættes nye store ad­var­sels­sig­na­ler op alene på baggrund af det her tal. Den underliggende månedlige prisstigning er ikke alarmerende som tidligere, og overordnet set er inflationen faldet meget mere til ro og er tæt på 3%. Til sammenligning var den over 8% i en 8 måneder lang periode sidste år. Det er samtidig positivt, at ker­ne­in­f­la­tio­nen bevæger sig ned, om end den fortsat ligger bekymrende høj.

Dagens inflationstal lander nogenlunde indenfor målskiven af forventningen. Det bør derfor heller ikke rokke væsentligt på for­vent­nin­ger­ne til det næste træk fra den amerikanske centralbank. Vi forventer ikke flere ren­te­for­hø­jel­ser, men det er omvendt ikke mejslet i sten. Næste rentemøde er i september, og nøgletallene inden da danne grundlag for ren­te­be­slut­nin­gen. Dagens nøgletal, som er indenfor skiven, er dog ikke noget, som kommer til at gøre større væsen af sig i den forbindelse.

Den amerikanske centralbank har siden begyndelsen af 2022 forhøjet renten 11 gange. Det har de gjort for at få bugt med den høje inflation, som nu i en overordnet betragtning er på vej ned set bort fra dagens tal. Renten lyder nu på 5,25%-5,50% og inden ren­te­for­hø­jel­ser­ne var den i rekordlave 0%-0,25%.

Det høje tempo på arbejdsmarked drager stor opmærksomhed. Der bliver fortsat skabt næsten 200.000 arbejdspladser om måneden i USA, og ledigheden er nær sit laveste i mere end 50 år. Varmen på ar­bejds­mar­ke­det risikerer at sætte fornyet skub i inflationen. Derfor kan den amerikanske centralbank ikke slappe helt af og forvente at kampen over inflationen er vundet.

Høj inflation og kraftige ren­testig­nin­ger har også smittet af på danske boligejere. Her er især boligejernes fastforrentede lån påvirkede, hvor renten i dag er 5% mod 0,5% for blot få år siden. Men udsigten til pause i ren­te­for­hø­jel­ser­ne er med til at give ro på renterne, og vi tror på, at de lange renter er nær toppen for denne omgang.

Relaterede artikler