Globale fødevarepriser er dykket

Netop offentliggjorte tal viser, at de globale fødevarepriser faldt med -2,1% i marts. Det viser FN’s fødevareprisindeks. Med dagens tal er de globale fødevarepriser faldet uafbrudt i et helt år nu. Det betyder, at fødevarepriserne i dag er -21% lavere end ved toppen for et år siden.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

De globale fødevarepriser er faldet vildt meget siden sidste år. Prisdykket kommer fra et enormt højt niveau, efter de skød i vejret i begyndelsen af sidste år. Her var Ruslands invasion af Ukraine en medvirkende faktor, der særligt udfordrede korneksporten. Så for netop et år siden toppede fø­de­va­re­pri­ser­ne, men er sidenhen raslet ned og er i dag omkring 20% lavere end for et år siden.

Faldet i de globale fødevarepriser kan betyde, at det igen kan gå hen og blive billigere for danskerne at fylde indkøbskurven. Men der er ikke en-til-en sammenhæng mellem de globale fødevarepriser og prisen, som den danske forbruger præsenteres for. Når forbrugeren køber maden, er den typisk forarbejdet, transporteret og opbevaret, mens også le­ve­ran­dør­kon­trak­ter kan spille en rolle med forsinkelse i den danske forbrugers pris.

I de danske detailbutikker forventer næsten 70% stadig at hæve priserne. Derfor ligner det ikke, at der venter et prisdyk for danskerne lige rundt om det nærmeste hjørne. Men vi tror på, at det kommer til at ske, jo tættere vi nærmer os sommeren. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og er derfor ikke nødvendigvis det, som forbrugerne oplever, når den forarbejdede fødevare købes i butikken. Men faldet i råvarepriserne kan bidrage til en lettelse i udviklingen i fø­de­va­re­pri­ser­ne herhjemme.

Selvom de lavere fødevarepriser endnu ikke er slået igennem for den danske forbruger, så er det ikke usandsynligt, at det vil ske. Vi forventer, at fø­de­va­re­pri­ser­ne vil falde hen og genne sommeren og bidrage til yderligere fald i den samlede inflation. Netop fø­de­va­re­pri­ser­ne har tidligere vist fald for de danske forbrugere. Det er blandt andet sket i 2018 og før det i 2014. Prisen på fødevarer for de danske forbrugere ligger i dag omkring 15% højere end for et år siden.

FN’s fødevareindeks indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier. For både korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter og vegetabilske olier gælder det, at priserne i dag er lavere end for et år siden. Det var særligt korn og vegetabilske olier som oplevede de kraftigste stigninger i starten af sidste år.

Relaterede artikler