Erhvervstilliden stiger i eurozonen - men ligger lavt

Selvom den tog et lille skridt op, så er den alt andet end prangende. Det er et øv-tal set med danske briller og kan ramme den danske eksport.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen stiger til 47,1 i september fra 46,7 i august. Det fremgår af dagens PMI-tal. Der var ventet et mindre fald til 46,5 så er­hverv­stil­li­den lander lidt bedre end ventet.

En erhvervstillid under 50 indikerer tilbagegang hos virksomhederne. Tilliden har ligget over 50 i de første fem måneder af 2023, men har siden juni befundet sig under 50 og indikerer således tilbagegang. Både industrien og ser­vi­ce­sek­to­ren ligger under 50. I industrien lyder tilliden på 43,4 som er lidt lavere end i sidste måned. I ser­vi­ce­sek­to­ren er der lidt bedre tillid med 48,4 men som bestemt ikke er en blomstrende stemning og altså til den ringe side.

Er­hverv­stil­li­den i eurozonen holder sig lavt. Selvom den tog et lille skridt op, så er den alt andet end prangende. Det er et øv-tal set med danske briller og kan ramme den danske eksport. Industrien ligger ekstremt ringe til, og ser­vi­ce­sek­to­ren har også taget turen ned. Stigende renter, tynget efterspørgsel, mindre produktion og stigende omkostninger er en klemme for virksomhederne.

Meget tyder på, at økonomien i eurozonen skrumper i øjeblikket. Det sker efter, at økonomien ellers har vist pæn mod­stands­dyg­tig­hed overfor den massive modvind af høj inflation, kraftige ren­testig­nin­ger og øget økonomisk usikkerhed, men tiden her og nu tegner klart til at være mere udfordret for virksomheder og økonomi. Økonomien voksede med 0,3% i 2. kvartal. Over vinteren stod økonomien mere eller mindre bomstille og undgik med nød og næppe at være i teknisk recession. Teknisk recession er defineret med to kvartaler med negativ vækst.

Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser. Derfor er den ringere erhvervstillid brandærgerlig set med danske briller. Såfremt opbremsningen i den europæiske økonomi tager til, kan det ramme den danske eksport og danske arbejdspladser.

Relaterede artikler