Erhvervstillid i Europa i ny positiv overraskelse

Gode toner fra den samlede europæiske erhvervstillid, der stiger til det højeste i næsten et år. Fantastisk i en tid med kraftige rentestigninger, høj inflation og økonomisk usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine. Det er endnu et tal, som peger i retning af en blød landing for økonomien.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen overrasker positivt i april. Er­hverv­stil­li­den stiger til 54,4 i april fra 53,7 i marts. Der var ventet uændret tillid på de 53,7, så er­hverv­stil­li­den overrasker derfor igen i den positive retning. Det fremgår af dagens PMI-tal. Dagens overraskelse for april kommer i tillæg i forlængelse af en gedigen overraskelse i marts også.

Gode toner fra den samlede europæiske erhvervstillid. Tilliden præsterer en ny positiv overraskelse og stiger til det højeste i næsten et år. Fantastisk i en tid med kraftige ren­testig­nin­ger, høj inflation og økonomisk usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine. Det er endnu et tal, som peger i retning af en blød landing for økonomien. Prispresset er løjet af, virksomhederne ser mere positivt på beskæftigelse samt efterspørgsel, og så lysner for­sy­nings­sik­ker­he­den.

I samtlige måneder af 2023 har er­hverv­stil­li­den ligget over værdien 50, som indikerer økonomisk fremgang. Der er dog alene tale om en indikation og med de aktuelt større usikkerheder i økonomien, skal tallet tolkes varsomt. Samtidig er der en enorm stor forskel mellem service og industrien. Men uanset hvad, så er der tale om et tal i den klart positive kasse. Indekset bundede i oktober på 47,3.

Malurten er klokkeklar i dagens tal, og det er at er­hverv­stil­li­den i industrien præsterer utrolig skidt. Her falder indekset på 45,5 i april mod 47,3 måneden før. Det er markant værre end ventet, og det er rigtig skidt nyt for den europæiske industri. Omvendt går det utrolig godt i ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne. Her stiger er­hverv­stil­li­den til 56,6 i april fra 55,0 i marts. Det er markant bedre end ventet.

Også med danske briller er der positive toner i dagens tal. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Ser vi helt nært på den tyske erhvervstillid, som kom tidligere i morges, så overraskede den også på den positive side. Det er betryggende for den danske eksport, som ellers går en tumultarisk tid i møde. Malurten er dog også her, at industriens tillid i Tyskland såvel som den samlede eurozone ligger lavt og varsler tilbagegang. Det kan ramme den danske vareeksport negativt.

Er­hverv­stil­li­den var i slutningen af 2022 forankret under 50 i mere end et halvt år, og samtidig bremsede den økonomiske vækst markant op i eurozonen i 4. kvartal og endte svagt negativ. Derfor kommer dagens positive overraskelse kærkomment for en europæiske økonomi.

Relaterede artikler