ECB holder renten i ro

Renteknappen får simpelthen hvile for første gang i mere end et år. Den har ellers mildest talt været rødglødende, hvor ECB har hævet renten uafbrudt i 10 rentemøder i træk.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den europæiske centralbank, ECB, fastholder renten på 4,00%. Det er første gang siden juni 2022, at ECB holder renten i ro. I sommeren 2022 begyndte centralbanken at forhøje renten for at tøjle den høje inflation. Det nåede at blive til 10 ren­te­for­hø­jel­ser i træk før dagens rentemøde uden ren­te­for­hø­jel­se.

ECB holder renten i ro. Renteknappen får simpelthen hvile for første gang i mere end et år. Den har ellers mildest talt været rødglødende, hvor ECB har hævet renten uafbrudt i 10 rentemøder i træk. Inflationen er på vej ned, og samtidig er den økonomiske aktivitet stilnet af, hvilket vil lægge en dæmper på in­f­la­tions­pres­set. Vi forventer, at næste skridt fra ECB bliver en ren­te­ned­sæt­tel­se i 2024.

Meget tyder på, at ECB er kommet i mål med ren­te­for­hø­jel­ser­ne. Herfra vil man holde renten på det højere niveau og lade den højere rente gøre arbejdet færdig med at få inflationen ned på målsætningen. Til næste sommer forventer vi første ren­te­ned­sæt­tel­se fra ECB. Naturligvis er alt afhængig af den videre udvikling, og vindretningen hos ECB kan vende igen. Men som kortene ligger lige nu, så tror vi på, at vi har set den sidste ren­te­for­hø­jel­se fra ECB. Et op­mærk­som­heds­punkt er dog udsigten til betydelige lønstigninger i mange eurolande, som ECB holder et skarpt øje med. Det kan give fornyet pres på inflationen.

Inflationen er aktuelt på 4,5% og på vej ned. Det samme gælder ker­ne­in­f­la­tio­nen. Inflationen er fortsat et stykke fra målsætningen på 2%, men den er på rette vej. Samtidig begynder den europæiske økonomi at vise mærkbare svaghedstegn, og det letter i sig selv også presset på inflationen og behovet for nye ren­te­for­hø­jel­ser.

Dagens ren­te­be­slut­ning kan give anledning til et lettelsens suk hos en del boligejere. Særligt dem med variabel rente. Intet står dog mejslet i sten, og vi er tidligere blevet overraskede. Men såfremt det her reelt markerer slutningen på ren­te­for­hø­jel­ser fra ECB, så vil boligejernes rente også være nær rentetoppen. Den største rentestigning for de fleste boligejerne med variabel ser således ud til at have fundet sted. Mange har i dag en rente omkring 4%, mens den var i minus for blot halvandet år siden.

Relaterede artikler