ECB forhøjer renten

Knappen har været rødglødende i over et år, som har bragt 10 renteforhøjelser på stribe. Det kan mærkes hos boligejere og i den brede økonomi. Meget tyder dog på, at der ikke kommer flere renteforhøjelser fra ECB, selvom intet står mejslet i sten.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den Europæiske Centralbank, ECB, forhøjer renten med 0,25 procentpoint. Renten lyder nu på 4,00%.

ECB har siden sommeren sidste år hævet renten uafbrudt til samtlige rentemøder for at bekæmpe den høje inflation. Dagens ren­te­for­hø­jel­se er nu den 10. i træk.

ECB trykker på renteknappen. Knappen har været rødglødende i over et år, som har bragt 10 ren­te­for­hø­jel­ser på stribe. Det kan mærkes hos boligejere og i den brede økonomi. Meget tyder dog på, at der ikke kommer flere ren­te­for­hø­jel­ser fra ECB, selvom intet står mejslet i sten.

Vi forventer ikke flere ren­te­for­hø­jel­ser fra ECB. Man er nu i mål, og selvom det helt og holdent er betinget af inflationen, de økonomiske nøgletal og tilliden til økonomien, så tror vi på, at dagens ren­te­for­hø­jel­se var den sidste.

Inflationen er aktuelt på 5,3% og på vej ned. Det samme gælder ker­ne­in­f­la­tio­nen. Inflationen er fortsat et stykke fra den pengepolitiske målsætning på 2%, men der er udsigt til, at inflationen falder yderligere over de kommende måneder. Samtidig begynder den europæiske økonomi at vise mærkbare svaghedstegn, og det letter i sig selv også presset på inflationen og behovet for flere ren­te­for­hø­jel­ser.

Mange boligejere har været mærkbart påvirket af ren­te­for­hø­jel­ser­ne fra ECB. Især boligejere med variabel rente på lånet er direkte ramt af ren­te­for­hø­jel­ser hos ECB og Nationalbanken. Den største stigning i boligejernes rente ser dog ud til at have fundet sted med udsigten til, at ECB er ved at være i mål med ren­te­for­hø­jel­ser­ne. Og godt for det.

Nationalbanken hæver renten senere i dag. Det er vores forventning, at de går i fodsporene på ECB og forhøjer med tilsvarende 0,25 procentpoint. Det gør de for at forsvare kronekursen som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken. Det vil bringe ind­skuds­be­vis­ren­ten hos Nationalbanken op på 3,60%.

Relaterede artikler