Den amerikanske centralbank skruer ned for hastigheden

Den amerikanske centralbank sender renten op i det højeste siden 2007.

ECB åbner døren for nye lempelser til december

Den amerikanske centralbank, Fed, hæver renten med 0,25 procentpoint. Det betyder, at renten nu er på 4,50%-4,75%. Der har den ikke har været siden 2007. For bare et år siden var renten på rekordlave 0%-0,25% inden de i marts sidste år begyndte at hæve renten.

Den amerikanske centralbank sender renten op i det højeste siden 2007. Men de skruer samtidig ned for hastigheden i ren­te­for­hø­jel­ser­ne. Man har ikke længere lige så travlt, og det sender et klart signal om, at man er på rette vej med at få kontrol over inflationen. Det har krævet ihærdigt arbejde med ren­te­for­hø­jel­ser som perler på en snor. Og centralbanken er sandsynligvis ikke helt i mål, hvor man til marts forventeligt vil lange endnu en ren­te­for­hø­jel­se over disken.

Dagens ren­te­for­hø­jel­se er den mindste ren­te­for­hø­jel­se af de seneste syv ren­te­for­hø­jel­ser. Siden maj sidste år er renten blevet løftet med 0,50 og 0,75 procentpoint til hvert eneste rentemøde, og ren­te­for­hø­jel­ser på 0,75 procentpoint ikke er set siden 1990’erne. Men nu er man altså gået tilbage til den mindre ren­te­for­hø­jel­se i værktøjskassen med 0,25 procentpoint. Dermed signalerer man, at man er på den helt klart rette vej, men samtidig at kampen ikke er helt vundet.

Inflationen er faldet uafbrudt de seneste seks måneder og var senest på 6,5%. Det er det laveste i et år. Inflationen toppede tilbage i sommer på mere end 9%, som var det højeste i 40 år.

Der kom 4,5 mio. flere amerikanere i arbejde sidste år. Det er det næsthøjeste nogensinde målt sien 1940. Med den høje jobvækst, laveste ledighed siden 1969 og lønstigninger til den høje side er centralbankens arbejde ikke færdigt. Risikoen er, at inflationen bider sig fast på et for højt niveau, og derfor ser vi de fortsatte ren­te­for­hø­jel­ser.

Danske boligejere har grund til at kaste opmærksomhed mod den amerikanske centralbank. De højere amerikanske renter smitter af på de danske, og det har også været medvirkende til at sende de danske boligrenter i vejret. Renten på et fastforrentet lån er på 5% mod 2% for et år siden. Den kraftige stramning af pen­gepo­li­tik­ken i USA spiller en nøglerolle i den udvikling.

Relaterede artikler