BNP vokser stadig i eurozonen

Den europæiske økonomi har formået at vokse gennem samtlige kvartaler i 2022 på trods af modvind.

ECB åbner døren for nye lempelser til december

Nye tal fra Eurostat viser, at BNP i eurozonen voksede med 0,1% i 4. kvartal. Det er meget begrænset i sig selv, men der var omvendt ventet et fald på -0,1% så dagens of­fent­lig­gø­rel­se kommer ud bedre end ventet. Sammenlignet med 4. kvartal 2021 er BNP vokset gennem 2022 med samlet 1,9%. Det er nu 7. kvartal i træk med stigning i BNP.

Europæisk økonomi vokser stadig trods massiv modvind. Økonomien holder sig dermed fra at sætte det første ben i teknisk recession, som definerer to kvartaler i træk med en skrumpende økonomi. En ny virkelighed med en stribe af udfordringer for økonomien har ellers ramt med tårnhøj inflation, svækket købekraft hos forbrugerne, højere energipriser og en markant øget usikkerhed for fremtiden efter Ruslands invasion af Ukraine. Men vi ser endnu ikke økonomien vandre baglæns, og økonomien har tværtimod formået at vokse gennem samtlige kvartaler i 2022.

I sidste uge fik vi nye tal for er­hverv­stil­li­den i eurozonen i januar, som også var bedre end ventet. Er­hverv­stil­li­den er steget tre måneder i træk i eurozonen og kravler nu akkurat over 50, som indikerer skillelinjen mellem økonomisk fremgang og tilbagegang. Der er dog alene tale om en indikation, og særligt med så store aktuelle usikkerheder i økonomien skal det tolkes varsomt. Men uanset hvad, så er der tale om et tal i den positive kasse i en ellers svær og udfordrende tid.

Dagens tal er også interessante set med danske øjne. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Den europæiske økonomi har foreløbig pareret modvinden, men vi må også erkende, at dampen går af og en svær tid venter forude. Den europæiske økonomi står med risiko for tilbageslag, og det vil også påvirke den danske eksport.

Relaterede artikler