Amerikansk centralbank holder renten i ro

Det sender et klokkeklart signal om, at man er på rette vej med at få inflationen under kontrol. Vi forventer, at centralbanken er i mål med hæve renten.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den amerikanske centralbank, Fed, holder renten i ro. Renten lyder dermed uændret på 5,25%-5,50%.

Det har hørt til sjældenhederne med en rente i ro hos den amerikanske centralbank. Centralbanken hævede renten så sent som i juli, og siden begyndelsen på ren­testig­nin­gen sidste år har centralbanken hævet renten i alt 11 gange og sendt renten op i det højeste siden 2001. Inden bølgen af ren­te­for­hø­jel­ser lød renten på rekordlave 0%-0,25%.

Helt som ventet holder centralbanken renten i ro. Det sender et klokkeklart signal om, at man er på rette vej med at få inflationen under kontrol. Vi forventer, at centralbanken er i mål med hæve renten. Vi forventer dermed ikke flere ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank i denne ombæring.

Inflationen nærmer sig i det små målsætningen på 2%. Man er dog ikke helt i mål endnu, og vejen ned vil gå langsommere herfra. Derfor vil man hos centralbanken holde renterne på det højere niveau over en længere periode, hvilket de også indikerer i dag. Men man er nu kommet til ikke længere at forhøje renten, og det er et stort skridt på vejen. De seneste inflationstal viste 3,7% og toppede sidste år tæt på 9% og også ker­ne­in­f­la­tio­nen falder.

Centralbanken har et skærpet øje mod det amerikanske arbejdsmarked, men her er der kommet en smule mere ro på. Det giver lidt lettelse hos centralbanken. Jobskabelsen er blevet mindre, ledigheden er steget, efter den var nede og ramme det laveste i mere end 50 år, og så er lønningerne ikke stukket af. Et fortsat højt tempo på ar­bejds­mar­ke­det og eskalerende lønstigninger ville ellers risikere at sætte nyt skub i inflationen, men det ser altså ikke ud til at blive tilfældet.

Roen på renten smitter også af på de danske boligrenter. Især boligejernes fastforrentede lån er påvirkede, hvor renten i dag er tæt 5% mod 0,5% for blot få år siden. Med udsigten til at man er i mål med at forhøje renten har også givet bidraget til ro på de danske renter. Vi tror på, at boligejernes renter er nær toppen.

Relaterede artikler