Amerikansk centralbank holder renten i ro

Inflationen er på rette vej og senest faldet til under 4% efter at have toppet over 9%. Vi forventer ikke flere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, men at renten forbliver høj over en længere periode.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den amerikanske centralbank, Fed, holder renten i ro for andet rentemøde i træk. Renten er på 5,25%-5,50%. Sidste gang centralbanken hævede renten var i juli. Siden begyndelsen på ren­testig­nin­gen sidste år har centralbanken hævet renten i alt 11 gange og sendt renten op i det højeste siden 2001. Inden bølgen af ren­te­for­hø­jel­ser lød renten på rekordlave 0%-0,25%.

Som ventet holder centralbanken fingrene fra renteknappen. Et stærkt signal om, at man er på rette vej med at få inflationen ned. Inflationen er da også på rette vej og senest faldet til under 4% efter at have toppet over 9%. Vi forventer ikke flere ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank, men at renten forbliver høj over en længere periode. Renten er løftet til det højeste siden 2001.

Man er ikke i mål med inflationen, men man er kommet et stort skridt nærmere. Senest er den målt til 3,7% og ker­ne­in­f­la­tio­nen på 4,1%. Vejen ned vil imidlertid gå langsommere herfra, og derfor vil man hos centralbanken også holde renten på det højere niveau over en længere periode.

Et skarpt øje er rettet mod ar­bejds­mar­ke­det, som stadig præsterer flot. Senest blev der i september skabt 336.000 jobs i den amerikanske økonomi og ledigheden ligger lavt med 3,8%. Et fortsat højt tempo på ar­bejds­mar­ke­det og eskalerende lønstigninger vil risikere at sætte nyt skub i inflationen og få den amerikanske centralbank op af stolen igen med nye ren­te­for­hø­jel­ser.

Roen på renten smitter også af på de danske boligrenter. Især boligejernes fastforrentede lån er påvirkede, hvor renten i dag er tæt 5% mod 0,5% for blot få år siden. Med udsigten til at man er i mål med at forhøje renten har også givet bidraget til ro på de danske renter. Vi tror på, at boligejernes renter er nær toppen.

Relaterede artikler