Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Global vækstafmatning rammer dansk industri

Global vækstafmatning rammer dansk industri

30. januar 2019
Gå til nyhedsoversigt

Afmatningen i den globale industricyklus har også ramt de danske industrivirksomheder. Industriens konjunkturbarometer lå uændret i januar efter et fald til -5 i december måned, der er det laveste niveau siden maj 2017. Det er i tråd med den opbremsning vi har set i flere af Danmarks store samhandelspartnere, navnlig Tyskland. De seneste nøgletal fra euroområdet tyder desværre ikke på, at en vending i industrien står ligefor. Der er altså ikke udsigt til en umiddelbar udvikling til det bedre for de danske industrivirksomheder.

I byggesektoren er stemningen fortsat optimistisk. Manglen på arbejdskraft er aftaget over de seneste måneder og ligger nu på niveau med foråret sidste år. Det gælder også for servicesektoren, hvor erhvervstilliden har ligget på et stort set uændret højt niveau siden april sidste år. Det vidner om, at den aktuelle afmatning i global vækst primært har ramt industrien indtil videre, mens solid indenlandsk efterspørgsel holder hånden under servicesektoren.   

Der er til gengæld tegn på opbremsning i detailhandlen, hvor konjunkturbarometeret svinger meget fra måned til måned, men over de seneste måneder har udvist en faldende tendens. Det skyldes formentlig en kombination af, at de danske forbrugere er blevet lidt mere forsigtige på det seneste, hvor global usikkerhed har sat sig i forbrugertilliden, men også et mere strukturelt skifte i efterspørgslen over mod serviceydelser fremfor varer.