Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk industriproduktion giver anledning til panderynker

Dansk industriproduktion giver anledning til panderynker

7. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Den danske industriproduktion faldt i august med 1,1 procent. Industriproduktionen kan svinge en del fra måned, hvorfor man skal være varsom ved at tolke på en enkelt måned. Set over de seneste tre måneder som helhed er produktionen faldet med 1,6 procent.

Industriproduktionen er et af de første hårde pejlemærker for situationen i dansk økonomi. Dagens tal var derfor også særligt interessante, da de vidner om dansk økonomi måske ikke længere affejer den globale uro.

Vi er heller ikke overraskede over at industriproduktionen kommer ned i gear, da en afmatning i den europæiske økonomi vil smitte af på Danmark.

Faldet i produktionen i august er blandt andet drevet af medicinalindustrien, men tager vi højde for dette og tager m medicinproduktionen ud af ligningen er der også tale om et fald, og det giver anledning til en panderynke eller to.

Sløje udsigter for den danske eksport

Med dagens tal er også offentliggjort omsætningen for de danske industrivirksomheder, som faldt med 0,9 procent fra juli til august. Her kan man også se udviklingen i henholdsvis indenlandsk og udenlandsk efterspørgsel. Den indenlandske efterspørgsel steg med 3,7 procent mens den eksportorienterede omsætning faldt med 3,2 procent.

Det bekræfter altså billedet af at vækstafmatningen i de europæiske økonomier, navnlig Tyskland, ser ud til at smitte af på Danmark.

Kigger vi fremad, så er blikket fortsat rettet mod de udenlandske skyer, som hænger tungt ude i horisonten. Dansk økonomi er godt rustet til modvind, men vi må også erkende, at vi som en lille åben økonomi er udsatte for, hvad der foregår i verden omkring os.

Med så massive risici som handelskrig, brexit og mulig recession i Tyskland, kan vi ikke tage skyklapper på - også selvom Danmark har dog en mindre konjunkturfølsom eksport, hvor medicin og vindmølleproduktion i højsædet. Dansk økonomi vil blive ramt i et ikke uvæsentligt omfang, hvis uvejret for alvor og flerfoldigt folder sig ud.