Skip til indhold

Lille stigning i ledigheden i juni

Arbejdsmarkedet simpelthen præsterer bundsolidt.

Ledigheden står bomstille

Nye tal viser, at ledigheden står til at stige med 396 personer i juni, når der tages højde for sæson. Det viser le­dig­heds­in­di­ka­to­ren fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Stigningen i juni er relativt begrænset, og ledigheden har bevæget sig tæt på sidelæns det seneste lange stykke tid.

I løbet af det første halve år i 2025 er ledigheden faldet med omkring 600 personer. Selvom det er et meget lille fald, så er det første gang i tre år, at ledigheden ligefrem falder. Siden slutningen af 2022 har ledigheden ellers gradvist peget en smule op, men det ser ud til at være bremset op.

Ledigheden har alene rykket sig yderst begrænset i 2025, og den befinder sig på et lavt niveau historisk set. Ar­bejds­mar­ke­det simpelthen præsterer bundsolidt. Beskæftigelsen har fortsat pil op, og der er kort snor i ledigheden. Den seneste tids mærkbare usikkerhed, især foranlediget af told­mel­din­ger­ne fra USA, ser ikke ud til at have påvirket ar­bejds­mar­ke­det nævneværdigt.

Der er omkring 86.000 ledige personer i Danmark, hvor der til sammenligning var lidt flere end 100.000 ledige før corona. Ledigheden var kortvarigt nede og vende på 72.000 i 2022, men på trods af en mindre stigning efterfølgende er ledigheden fortsat lav i en historisk kontekst.

Beskæftigelsen drøner frem og er steget med mere end 16.000 personer i den foreløbige del af 2025. Det betyder, at beskæftigelsen slår rekorder på stribe. Sammenlignet med for et år siden er der kommer 35.000 flere lønmodtagere i arbejde. Den stærke be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang er med til at holde ledigheden i kort snor. Vi forventer, at beskæftigelsen fortsat vil slå rekorder gennem store dele af 2025.

Fremtiden er omgærdet af usikkerhed fra især han­delspo­li­tik­ken ovenpå toldmeldinger fra USA. Usikkerheden kan vare ved over en længere periode, men lige nu ser nøgletallene fornuftige ud, og det danske arbejdsmarked står i et stærkt udgangspunkt. Så lige nu taler vi mere om risici end realiteter, hvor ar­bejds­mar­ke­det altså fortsat præsterer og står bundsolidt.

Relaterede artikler