Forbrugertilliden holder fast i negativiteten
Forbrugertilliden har svært ved at kæmpe sig ud af pessimismen.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden falder en lille smule til -15,7 i juli fra -15,1 måneden før. Forbrugertilliden befinder sig omtrent det laveste i mere end 2 år.
Forbrugertilliden har svært ved at kæmpe sig ud af pessimismen. Den har ligget i negativt territorium i efterhånden 4 år nu, som er den længste periode i nyere tid med forbrugertilliden i minus. Den høje inflation ramte for et par år siden, og den sidder altså stadig dybt i maven på os. Selvom der er kommet ro på inflationen, så er priserne på et generelt højere niveau, som vi bliver mindet om i vores ugentlige indkøb. Samtidig er der en frygt for, at inflationen kan blusse op igen. Hertil påvirker internationale forhold også, hvor toldtrusler og potentiel toldkrig er med til at lægge låg på danskerne økonomiske optimisme. Forbrugertilliden vil bare ikke blomstre i øjeblikket, selvom forudsætningerne egentlig er ganske med et bomstærkt arbejdsmarked og stigende købekraft for mange danskere.
Det er især forbrugernes syn på den samlede danske økonomi, som ligger skidt til. Også synet på forbrugernes egen privatøkonomi ligger i negativ, men her er pessimismen ikke lige så udtalt som ved synet på Danmarks samlede økonomi. Med andre ord er danskerne en anelse mere trygge på privatøkonomiens vegne end på Danmarks økonomi. Det er med til at mildne omstændighederne for udsigterne for privatforbruget.
Forbrugertilliden afspejler ikke de forudsætninger, som privatforbruget ellers har i øjeblikket. Jeg er med andre ord mere optimistisk end forbrugerne. Beskæftigelsen er rekordhøj, ledigheden er lav, købekraften stiger for mange danskere, og renterne er kommet lidt ned. Det giver et solidt fundament for et stigende privatforbrug. Vi forventer, at netop privatforbruget igen vil være med til at drive dansk økonomi fremad. Til trods for den sløje forbrugertillid. Privatforbruget udgør næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark, og har dermed meget at sige for den samlede udvikling.