Ledigheden er fortsat drønlav

Ledigheden står stort set stille, på trods af en mindre stigning i juli.

Mand Med Pc På Skødet Sammen Med Kvinde På Cafe

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden stiger med 500 personer i juli, når vi tager højde for normale sæsonudsving. Det er en lille nedjustering i forhold til le­dig­heds­in­di­ka­to­ren fra tidligere på måneden, der meldte om en stigning på omkring 1.000 personer. Le­dig­heds­pro­cen­ten står stille på 2,9%, hvor den har ligget siden november 2023. Til sammenligning var le­dig­heds­pro­cen­ten i gennemsnit 4,1% i årene op til corona.

Ledigheden står stort set stille, på trods af en mindre stigning i juli. Siden årets begyndelse er der kommet 1.000 flere personer i ar­bejds­løs­heds­kø­en. Med en le­dig­heds­pro­cent på bare 2,9%, må man bare sige, at ledigheden er drønlav i Danmark. Vores hovedscenarie er, at ledigheden kommer til at holde sig i den lave ende i den kommende tid.

Der er kommet lidt flere arbejdsløse, siden ledigheden ramte bunden med bare 72.000 fuld­tids­per­so­ner i foråret 2022. Til sammenligning er der med dagens tal 87.400 ledige. Ar­bejds­løs­heds­kø­ens vokseværk er dog taget gevaldigt af, og der er blot kommet 1.000 flere ledige siden årsskiftet. Samtidig er der markant færre ledige, end i årene op til coronakrisen, hvor tallet lå på mellem 100.000 og 120.000 ledige.

Ar­bejds­løs­he­den er højest blandt de 25- til 29-årige, hvor den lyder på 5,1%. Det er der dog ikke noget underligt i. Personer i slut-20’erne er typisk i starten af deres arbejdsliv, hvor flere skifter job. Det er en naturlig del af overgangen fra uddannelse til arbejde. Derfor vil mange af de yngre arbejdsløse være midlertidigt arbejdsløse. I årene op til corona lød den gennemsnitlige arbejdsløshed for denne gruppe på 7,1%.

Vi forventer, at ledigheden vil fortsætte med at ligge til den lave side i den umiddelbare fremtid. Det kan godt være, vi er ved at have vænnet os til det, men det ændrer ikke på, at det er ufatteligt lavt. Med lav ledighed og stigende beskæftigelse står ar­bejds­mar­ke­det fortsat stærkt, om end farten er taget af siden jubelårene i kølvandet på corona.

Relaterede artikler