Lavere fødevarepriser i horisonten

Danskerne er sluppet lidt billigere ved kasseapparatet, når de har handlet ind i supermarkedet i de seneste måneder. Prisfaldet ser endda ud til at fortsætte noget tid endnu, hvis vi skal tro virksomhedernes egne forventninger.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at 51% af virksomhederne i detailhandlen med fødevarer forventer at sænke priserne i løbet ad de næste tre måneder. For detailhandlen som helhed er der tale om 27% af virksomhederne.

Danskerne er sluppet lidt billigere ved kasseapparatet, når de har handlet ind i supermarkedet i de seneste måneder. Prisfaldet ser endda ud til at fortsætte noget tid endnu, hvis vi skal tro virk­som­he­der­nes egne forventninger. 51% af virksomhederne siger i hvert fald, at de vil sænke priserne i de kommende tre måneder, og der kan altså være lidt ekstra luft i vente for danskernes trængte budgetter.

Siden juni har 45% af virksomhederne i detailhandlen med fødevarer i gennemsnit forventet at ville sænke priserne i løbet af de næste tre måneder. For detailhandelen generelt er tallet 21%. Priserne på fødevarer har da også haft pil ned i den seneste tid. Siden juli, hvor fø­de­va­re­pri­ser­ne toppede, er de faldet med næsten 3%.

De lavere priser på fødevarer kan skyldes blandt andet, at om­kost­nings­pres­set for fø­de­va­re­virk­som­he­der­ne er aftaget. Pro­du­cent­pri­sin­dek­set for fremstilling af fødevarer faldt i november for femte måned i træk. Selvom der er tale om små fald, falder de på et tørt sted. I samme boldgade er de globale fødevarepriser faldet med næsten 25% siden toppen i foråret 2022.

I foråret sidste år forventede op imod 80% af virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len at hæve deres priser. Fø­de­va­re­pri­ser­ne er da også omkring 20% højere i dag end for to år siden. Der står vi diametralt modsat i dag, hvor den overskyggende forventning er prisfald blandt virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len. På trods af den forventning, skal vi ikke forvente, at de når helt derned igen.

Relaterede artikler