Eksporten falder
Et nyt slag til den danske eksport. En stor del af faldet er dog drevet af lavere fragtrater. Selvom det måske ser slemt ud på overfladen, så er det ikke så slemt under overfladen. Sidste år slog eksporten rekord, og den ligger fortsat meget højt.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 155 mia. kr. i april. Det er 1,2% mindre end i marts, når der tages højde for sæson. Eksporten er faldet i 6 ud af de seneste 8 måneder.
Et nyt slag til den danske eksport. Eksporten har for alvor vist nedgang siden sidste sommer, og det fortsætter altså endnu. En stor del af faldet er dog drevet af lavere fragtrater. Mange andre grene i eksporten har omvendt klaret sig ganske fint og hæderligt med fremgang flere steder. Så selvom det måske ser slemt ud på overfladen, så er det ikke så slemt under overfladen. Sidste år slog eksporten rekord, og den ligger fortsat meget højt.
Tjenesteeksport ved søtransport er raslet ned siden toppen i august. Trækker man søtransport ud af ligningen, så viser den øvrige eksport egentlig godkendte takter. De kraftige udsving i søtransporten er især påvirket af fragtraterne, og dermed prisen på den del af vores eksport. Op mod rekorden i august var søtransporten på et vildt ridt med en stigning på næsten 180% over to år. Eksporten gøres typisk op i løbende priser og prisudviklingen har dermed stor betydning for eksporttallene.
Eksporten står overfor lidt mere udfordrende tider. Eksporten er i høj grad afhængig af, hvordan det går i de udenlandske økonomier, som vi handler med. Selvom der fortsat vises foreløbig modstandsdygtighed overfor høj inflation og kraftige rentestigninger, så er væksten gået ned. Så sent som i går fik vi nye tal for eurozonen, som lige akkurat gik i teknisk recession. Dansk eksport er mindre konjunkturfølsomt med et stort fokus på medicin, men vi er ikke afskærmet overfor ændringer i den globale økonomi.
Eksporten har stor betydning for den danske økonomi og beskæftiger op mod 1 mio. arbejdspladser i Danmark.