Inflationen i ny stigning

Slaget til danskernes pengepunge kommer især fra fødevarer og energi.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Næsten 70% af dagligvarebutikkerne vil hæve priserne

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske for­bru­ger­pri­ser i maj er steget 7,4% i forhold til samme måned for et år siden. Det er den højeste inflation i 39 år. Inflationen stiger i forhold til april, hvor den lød på 6,7%. For et år siden oplevede danskerne en inflation på blot 1,7%.

Det her er vanvittige stigninger i for­bru­ger­pri­ser­ne. Der er tale om den kraftigste stigning siden 1983. Det bider benhårdt på hus­hold­nings­bud­get­ter­ne, og man kan næsten høre, hvordan det gnasker sig gennem danskernes pengepung. Den nuværende inflation svarer til, at en børnefamilie skal have mere end 32.000 ekstra op af lommen for at købe det samme i et årligt forbrug. Og det er altså helt og alene stigende priser, og ikke fordi man får mere for pengene. Det er et alvorligt indhug i en families hus­hold­nings­bud­get, som kommer til at påvirke mange danskeres forbrug.

Slaget til danskernes pengepunge kommer især fra fødevarer og energi. Fø­de­va­re­pri­ser­ne er steget med 10% i forhold til for et år siden. Prisen på el, gas og brændstof er steget henholdsvis 60%, 120% og 48% sammenlignet med for et år siden. Til at begynde med var det primært de højere energipriser, som trak kroner ud af danskernes hus­hold­nings­bud­get­ter, men sidenhen har flere og mere brede prisstigninger meldt sig og endnu flere kan være på vej.

I detailhandlen spår 60% af virksomhederne, at de vil hæve deres priser over de kommende tre måneder. I industrien er det 40%. I byggeriet og i ser­vi­ce­sek­to­ren er omkring hver femte virksomhed. Baggrunden er, at også virksomhederne oplever højere energipriser, og samtidig er råvarer blevet dyrere og ma­te­ri­a­le­man­gel fylder meget. Det har medført, at pro­du­cent­pri­ser­ne for de danske virksomheder er steget med voldsomme 37% på et år, og det bliver sendt videre til forbrugerne.

Den kraftige stigning i for­bru­ger­pri­ser­ne gør danskerne fattigere. Priserne bevæger sig hurtigere end lønningerne, og samtidig udhuler pris­stig­nin­ger­ne købekraften af det, som danskerne har stående på bankkontoen. Det vil slå en bremse pri­vat­for­bru­get, som har spillet en stor rolle i den danske økonomis vej ud af coronakrisen. Danskerne har dog en overordnet stærk økonomi, som er mod­stands­dyg­tig overfor de kraftige prisstigninger. Der har ikke tidligere været så mange i beskæftigelse i Danmark som nu, og samtidig er der opbygget en solid buffer på danskernes bankkonto med mere end 1.000 mia. kr. stående på kontoen. Derfor er vi fortrøst­nings­ful­de i en ellers svær tid.

Vi forventer at inflationen over de kommende måneder vil være på det nuværende niveauer, hvorefter den vil aftage i den sidste del af året. I slutningen af 2022 ser vi en inflation på omkring 4,5% og i 2023 omkring 3%.

Relaterede artikler