Forsvar af kronen for knap 4 mia. kr.
Nationalbanken hiver nyt skyts frem i forsvaret af kronen.
Netop offentliggjorte tal viser, at Nationalbanken intervenerede i valutamarkederne for 3,7 mia. kr. i november. Det har de gjort for at forsvare kronen, der ligger til den styrkede side overfor euroen. Nationalbanken svækker kronen ved købe udenlandsk valuta og sælge danske kroner.
Nationalbanken hiver nyt skyts frem i forsvaret af kronen. Det gør de med ét formål, nemlig at svække kronen. Kronen har ligget til den stærke side gennem både 2021 og 2022. Kronen er stadig stærk overfor euroen, og derfor er Nationalbanken næppe helt færdig endnu. Der bliver lagt en smule op til, at Nationalbanken ikke nødvendigvis følger med ECB en-til-en, når de hæver renten om mindre end to uger.
Det er tredje måned i træk med interventioner fra Nationalbanken. På de tre måneder har Nationalbanken forsvaret kronen for i alt 49 mia. kr. Samtidig har de udvidet rentespændet til renten hos den europæiske centralbank for at lette presset på kronen. Indskudsbevisrenten hos Nationalbanken er i dag på 1,25% mens renten hos ECB er på 1,50%.
Om mindre end to uger er det næste rentemøde i ECB, hvor de hæver renten igen. Nationalbanken vil følge trop med en rentestigning, men med dagens interventionstal i hånden begynder der at tegne sig et billede af, at man ikke nødvendigvis følger med. Til seneste renteforhøjelse hævede ECB med 0,75 procentpoint, mens Nationalbanken kunne nøjes med 0,60 procentpoint på grund af den stærke krone. Den historie kan gentage sig.
Mange danskere mærker de stigende renter meget direkte. Især boligejere med variabel rente er ramte af renteforhøjelserne. Tidligere på året forsvandt de negative renter for boligejerne, og mange danskere står overfor en endnu højere rente til nytår, som i mange tilfælde kan betyde flere tusinde kroner i ekstra månedlig ydelse. Op mod 250.000 danske boligejere står overfor at få ny rente på deres variabelt forrentede boliglån over det kommende år.