Flere virksomheder planlægger at hæve priserne

Vi oplever lige nu de kraftigste prisstigninger i næsten 40 år.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Industriens opretholder investeringslysten på overfalden – men dagens tal afspejler ikke til det økonomiske klima vi i dag står i

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mange virksomheder fortsat forventer at hæve priserne. Der er tale om en meget frisk rundspørge og dermed et højaktuelt billede på pris­si­tu­a­tio­nen for danskerne. Virksomhederne er blevet spurgt fra slutningen af juni og frem til midt i juli.

Ser vi på detailhandlen som helhed, så forventer 57% af butikkerne at hæve priserne de kommende tre måneder, hvilket er lidt flere end for en måned siden, hvor det var 55%.

81% inden for fødevarer

Inden for fødevarer er det hele 81% af butikkerne, der forventer at hæve priserne de kommende tre måneder. I industrien er det 35%, hvilket er lidt færre end for en måned siden, men fortsat på et historisk højt niveau. I byggeriet og i ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne er i begge tilfælde 12%. For alle erhverv ligger det på historisk høje niveauer i den tid, som statistikken dækker over.

"Vi har allerede set rigtig mange virksomheder hæve priserne i år, og dagens tal bekræfter altså, at den tendens vil fortsætte. Det sender et tydeligt signal til os danskere om, at der fortsat er udsigt til mere brede prisstigninger. Vi oplever lige nu de kraftigste prisstigninger i næsten 40 år, og det er med al tydelighed ikke helt slut endnu," siger økonom Lisette Rosenback Christensen.

Højeste stigning i 39 år

De danske for­bru­ger­pri­ser stiger aktuelt med det højeste siden 1983. Pris­stig­nin­ger­ne er brede og er ikke længere primært drevet af energi, som tidligere var tilfældet. Den nuværende inflation på 8,2% i juni svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal have op imod 35.000 ekstra op af lommen for at kunne købe det samme som for et år siden. Og det er altså helt og alene stigende priser, og ikke fordi man får mere for pengene. Det er et alvorligt indhug i en families hus­hold­nings­bud­get.

En del af baggrunden for de højere salgspriser hos virksomhederne er, at omkostningerne er skudt i vejret. Pro­du­cent­pri­ser­ne er steget i juni med hele 35% i forhold til for et år siden. Det er især de højere energi- og råvarepriser, som er med til at gøre det dyrere at være virksomhed. Og en del af den regning bliver sendt videre til de danske forbrugere. Det er netop det, som dagens tal er et meget klart vidnesbyrd på.

Der er i dag også kommet tal for er­hverv­stil­li­den, som i juli falder til 98,2% fra 99,9 i måneden før. Dermed er er­hverv­stil­li­den for tredje måned i træk mærket af de seneste markante modvinde, og falder nu til det laveste niveau siden februar 2021. I den seneste tid er modvinden for de danske virksomheder taget til i styrke. Det sker i kraft af de aktuelt høje pro­duk­tions­om­kost­nin­ger og den forøgede usikkerhed, der er kommet efter Ruslands invasion af Ukraine.

 

Relaterede artikler