Nedlukningen medførte et historisk fald i detailsalget i december

Det er ikke den store overraskelse, at detailsalget bliver sendt på retur i december.

Manglende inflation luner i budgettet hos familierne

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at detailhandlen faldt med 7,7 procent i december, hvilket er det største fald i 20 år. Ser vi på undergrupperne stiger salget af Fødevare og andre dagligvare med 0,5 procent mens salget af tøj og beklædning falder med 28,4 procent. Salget af andre forbrugsvarer falder med 11 procent. Sammenligner vi med samme tid sidste år er detailsalget i december dog 0,2 procent højere.

Det er ikke den store overraskelse, at detailsalget bliver sendt på retur i december. For det første kom detailhandlen fra et imponerede højt niveau, og for det andet bød måneden på tvangs­ned­luk­ning i slutningen af måneden. Når detailhandlen ikke falder under sidste års niveau, så skyldes det blandt andet, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge har givet danskerne mulighed for at spendere lidt ekstra i juletiden.

Re­strik­tio­ner­ne er blevet forlænget, og derfor er der ikke nogen tvivl om, at januar også vil blive en hård måned for butikkerne. Det vigtige er dog, at det ikke er manglende forbrugslyst, der driver det manglende salg, men snare manglede forbrugs uligheder. Derfor forventer vi også, at forbrugerne igen vil vende tilbage i butikkerne når det igen bliver muligt.

Ser vi på 2020 som helhed ender detailsalget, på trods af nedlukninger, med at ligge 3,5 procent over sidste år, hvilket er den højeste vækst i 14 år. Det kan virke mærkelig midt i en økonomisk krise, men vi har også i udlandet set, at manglende muligheder for at bruge penge på restauranter, for­ly­stel­ses­par­ker osv. har sendt forbrugerne mod butikkerne i stedet. Dertil gav udbetalingen af feriepengene også et gevaldigt boost til detailsalget. Detailsalget ender derved med at få et bedre 2020 end 2019. Detailhandlen medtager ikke handel på udenlandske hjemmesider, og i en tid hvor onlineshopping er blevet mere udbredt, er der nok blevet solgt flere vare til danskerne end tallene indikerer.

Lige nu slås man igen med effekten af nedlukning i detailhandlen, og vi forventer derfor også, at detailsalget for en stund vil falde. Det er dog også vores forventning, at vil danskerne vende tilbage til butikkerne og indhente en del af det forsømte forbrug, som vi så det efter sidste nedlukning. Går vac­ci­neud­rul­nin­gen som forventet, regner vi med, at danskerne igen vil kunne genoptage deres forbrug på serviceydelser i andet halvår, hvilket vil betyde en øget konkurrence til detailhandlen. Det er dog også vores forventning at den generelle pæne fremgang i dansk økonomi, også vil komme detailhandlen til gode, og dertil har danskerne også udsigt til endnu en omgang feriepenge, hvor en del af dem også forventes at ende i butikkerne.

Relaterede artikler