Forbrugertilliden falder en smule
Forbrugertilliden har dog mest af alt peget op det seneste halvandet år.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden falder i juli til -5,4 fra -4,4 i juni. Forbrugertilliden har dog mest af alt peget op det seneste halvandet år. I oktober 2022 ramte forbrugertilliden sin historiske bund på -37 og er siden da steget i 15 ud af 21 måneder.
Forbrugertilliden kæmper med sådan rigtigt at komme op igen. Men selvom den store optimisme udebliver, så er der ingen tvivl om, at forbrugertilliden har rettet sig mærkbart, siden den ramte bunden i efteråret 2022. Dengang prægede høj inflation og rentestigninger for alvor danskernes økonomiske humør. I dag er inflationen faldet til ro, lønstigningerne er høje, og tilmed er den første rentenedsættelse fra ECB indtruffet. Optimismen brager ikke ligefrem gennem loftet, men set over det seneste halvandet år, går det i den rigtige retning. Vi forventer, at forbrugertilliden kommer til at stige yderligere herfra.
Renter og inflation er faldet betragteligt til ro. Inflationen ligger aktuelt under 2%, mens renterne har stabiliseret sig. I tillæg er beskæftigelsen rekordhøj og lønningerne stiger med højeste fart i 25 år. Det genvinder med pæne skridt det reallønstab, som mange oplevede i 2022. Vi forventer på den baggrund, at forbrugertilliden vil fortsætte med at kravle opad i løbet af året.
Et generelt højere rente- og prisniveau holder dog den helt store optimisme i kort snor. Renterne er på et markant højere niveau trods mindre rentefald de seneste måneder. For lidt mere end to år siden havde mange danskere et variabelt forrentet lån med negativt fortegn på renten, mens boligejere som optog et fastforrentet lån en overgang kunne få en rente helt ned til 0,5%. I dag lyder de samme renter på knap 4%, og mange oplever derfor, at terminen optager en klart større del af budgettet end tidligere. Også prisniveauet er forhøjet. I dag er forbrugerpriserne omkring 13% højere end for tre år siden.