Medvind til aktiemarkederne i april sender danskernes aktieformuer i ny rekord

Aktieformuerne lyder nu på 559 mia. kr.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
1 pct. lånet holder stand over 99, mens opsigelsesfristen rykker tættere på

Nye tal fra Nationalbanken viser, at de danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger steg med 27 mia. kr. i april, hvilket sender aktieformuerne op i ny rekord og i alt lyder på 559 mia. kr. Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer.

Danskernes aktieformuer har stort set kun kendt én vej siden coronakrisens indledning – op. Da krisen ramte sidste år, dykkede aktieformuerne til en samlet formue på 360 mia. kr., som så siden krydsede 500 mia. kr. ved årsskiftet, og nu 559 mia. kr.

På 13 måneder er danskerens aktieformuer steget med næsten 200 mia. kr., hvilket svarer til en stigning på 55%. Coronakrisens indledning gav kraftige stød til ak­tie­mar­ke­der­ne, som siden er vendt til massiv medvind. Det er i alt­over­skyg­gen­de grad kurs­stig­nin­ger­ne som gør, at aktieformuerne under ét peger kraftigt opad og ikke, at danskerne aktivt har været ude at købe op på ak­tie­mar­ke­der­ne.

Ser vi på det hjemlige C25-indeks, så klarede indekset sig ganske fint i april, hvor det steg med ca. 4%. Den positive udvikling er fortsat i maj, om end i et noget lavere tempo, hvor indekset således steg med ca. 1%. Udviklingen i maj er ikke med i dagens tal, men det giver et fingerpeg om, at danskernes aktieformuer kan fortsætte den stigende tendens, når tallene fra maj tikker ind.

Vi fik i går tal der viser, at danskerne satte ny rekord for bankindlånet, hvor der nu står 1.051 mia. kr. på danskernes helt almindelige bankkonti. Vores råd er, at man har 2-3 gange sin månedsløn (efter skat) stående på kontoen til løbende forbrug og uforudsete begivenheder. Har man mere stående på sin bankkonto end det, og pengene ikke er øremærket til nært forestående forbrug, så bør man overveje om midlerne med fordel kan bruges på fx ekstraordinært afdrag på gæld, indskud på pension eller ener­giop­ti­me­ring af sin bolig. Har man de lange briller på, og har ri­si­ko­ap­pe­tit­ten til det, så kan man naturligvis også overveje investering.

Relaterede artikler