Jobmarkedet buldrer videre - septemberrekord i nye stillingsopslag

Dansk økonomi drøner videre med høj fart.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Vi arbejdede 10 mio. færre timer i 1. kvartal

Nye tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 35.062 nye stillinger op i september. Det er det højeste registeret for en september måned i statistikken, som går tilbage til 2004. Samtidig er det det tredjehøjeste nogensinde og kun overgået maj og juni også i år. Antallet af stil­lings­op­slag har generelt ligget på rekordhøje niveauer siden marts, hvor genåbningen for alvor begyndte og sparkede beskæftigelsen og dansk økonomi i gang. Samtlige måneder fra og med marts og frem til i dag har således slået månedsrekorder for de individuelle måneder.

Det danske jobmarked fortsætter simpelthen med at buldre afsted. Endnu en månedsrekord i nye stil­lings­op­slag levner absolut ingen tvivl om, at der er tryk på efterspørgslen efter arbejdskraft. Ledigheden er i dag allerede lavere end før krisen, og beskæftigelsen markant højere, og jeg er ikke i tvivl om, at den udvikling fortsætter. Konklusionen med de her tal i hånden er, at dansk økonomi drøner videre med høj fart, og vi forventer den højeste vækst i 27 år.

De historisk høje stil­lings­op­slag gennem det seneste halve år er bredt at finde indenfor erhvervene. Særligt mange stil­lings­op­slag indenfor sundhed trækker op, mens også efterspørgslen efter arbejdskraft indenfor transport, lager- og ma­sk­in­fø­rer­ar­bej­de samt hotel og restauration trækker pænt op. Hertil fylder rengøring samt salg, indkøb og markedsføring ligeledes i de mange stil­lings­op­slag.

De seneste tal fra Danmarks statistik viser, at køen af ledige i dag er 1.500 kortere end før coronakrisen. Det er enormt glædeligt, at så mange er kommet i arbejde igen og ud af ledighed på så kort tid efter en dyb krise. Ledigheden er i dag den laveste i 12 år. Samtidig er beskæftigelsen i dag 51.000 højere end før krisen. Vi forventer samlet, at beskæftigelsen stiger med 85.000 i år alene.

Bagsiden af medaljen er, at flere virksomheder melder om mangel på arbejdskraft. I byggeriet beretter næsten hver anden virksomhed om mangel på arbejdskraft, mens blot hver tiende gjorde det sidste sommer. For ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne melder omkring hver tredje virksomhed om mangel på arbejdskraft, hvilket var rundt regnet hver 20. sidste sommer.

Der er i dag også offentliggjort tal for antallet af åbne stillinger, som i september lød på knap 62.000. Det er stort set uændret i forhold til august og antallet af ledige stillinger ligger og svæver omkring sit eget rekordhøje niveau. Antallet af ledige stillinger var en anelse højere i maj og juni, men ikke desto mindre er der i øjeblikket stadig tale om et rekordhøjt niveau, som sætter tidligere tiders højder fuldstændig til vægs.

Relaterede artikler