Danskernes aktieformuer falder for første gang siden januar

Faldet ligner dog en enlig svale.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Danskernes bankindlån er fortsat på mere end 1 billion kr. i oktober

For første gang i 8 måneder blev der barberet milliarder af danskernes aktieformuer, viser netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Nationalbanken. 27 mia. kr. røg der helt præcist af de danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger, som nu i alt lyder på 598 mia. kr. Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer.

Årets første efterårsmåned bød på et hak ned for danskernes aktieformuer. Det er blot tredje gang siden marts sidste år, hvor coronakrisen for alvor brød ud, at danskernes aktieformuer tager et dyk. Det hænger sammen med, at september generelt bød på faldende aktiemarkeder, og det får aktieformuerne til at falde.

På trods af faldet i september, så er danskernes aktieformuer dog steget ganske betragteligt, hvis vi sammenligner med bunden i marts sidste år. Hele 227 mia. kr. har danskerne lagt til aktieformuen i den pågældende periode, hvor de 95 mia. kr. er hentet hjem i 2021.

Skeler vi til det hjemlige danske C25-indeks, så kan vi finde en del af forklaringen på de faldende aktieformuer, da indekset faldt med 5% i september. I oktober er stor del dog indtil videre hentet hjem, og C25-indekset er for oktober indtil videre oppe med lidt over 4%. Det kunne derfor tyde på, at faldet i danskernes aktieformue i september er en enlig svale, og at formuerne igen har pil op, når vi får tallene for oktober i næste måned.

Alt i alt fremstår danskerne bundsolide, da det ikke kun er aktieformuerne, som er gået kraftigt frem. Vi har set boligpriserne stige markant igennem krisen, mens også danskernes pensionsformue har nydt godt af de stigende aktiemarkeder. I tillæg har danskerne også mere end 1 billion kr. stående på helt almindelige indlånskonti, og det vidner altså om generelt velpolstrerede danskere.

Relaterede artikler