Økonomisk håndsrækning fra regeringen til virusramt økonomi

Stor ros for selve handlingen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Rentetilpasningsauktion er slut: Især F5-lånerne kan glæde sig

Regeringen har netop meldt ud, at der laves en række initiativer for at imødekomme de negative økonomisk effekter af coronavirussen. Stor ros for selve handlingen, men som også må klassificeres som mere eller mindre ventet. Det er midlertid positivt at se bredden i initiativerne, som dækker lige fra at holde det finansielle system så flydende som overhovedet muligt ved at frigive den kontracykliske kapitalbuffer, til at man reducerer risikoen for, at den enkelte medarbejder bliver afskediget som følge af usikkerheden. Det sætter et billede på, at der netop tænkes og ses bredt, når de negative effekter af coronavirussen skal begrænses.

Der er ingen tvivl om, at cor­o­navirus­sens hærgen har et massivt potentiale i negativ retning for dansk økonomi, og vi kommer også til at kunne se det tallene over den kommende tid. Andet er naivt at påstå og blåøjet at forvente. Vi står dog blot i den spæde start af at evaluere konsekvenserne. Der er dog ingen tvivl om, at dagens udmelding fra regeringen er opløftende i en svær tid og på en dag, hvor ECB har formået ikke at give markederne, hvad de ønskede.

Om dagens initiativer er tilstrækkelige kan kun tiden fortælle og ikke mindst omfanget af virussen. Vi er endnu så tidligt i stadiet med dagligt nye informationer, og man kan alene gisne om de økonomiske konsekvenser. Der er dog ingen tvivl om, at pilen peger entydigt ned, og det er det, som regeringen i dag tager første hånd om, og jeg forventer også, at vi vil se en anden hånd. En ting er sikkert, og det er, at det bliver en hjælp til dansk økonomi, som vil blive ramt i den kommende tid. I et større perspektiv er vi endnu fuldt ud overbeviste om, at politikere og centralbanker verden over ikke er færdige med at give økonomiske håndsrækninger til økonomien, som vil opleve en svær tid i den kommende periode.

Relaterede artikler