Lille stigning i forbrugertilliden
Vi forventer, at forbrugernes humør vil stige de kommende måneder
Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden stiger marginalt i juli på -2,9 mod -3,1 i juni. Det er således tredje måned i træk forbrugertilliden stiger, efter det største fald i statistikkens 46 leveår.
Forbrugertilliden faldt massivt i april, og forklaringen ligger naturligvis i Coronakrisen indtræden. Sidan da er forbrugerne dog blevet i bedre humør, i takt med at landet igen er åbnet op. De sidste måneders stigninger er bestemt en glædelig nyhed, men vi kommer ikke uden om at forbrugerne stadig er i dårligere humør end før krisen.
I undersøgelsen bliver danskerne også spurgt om deres forventninger til arbejdsløshed. Her ramte forventningerne i april det værste siden finanskrisen, men med dagens tal er forventningerne til stigende arbejdsløshed på nogenlunde samme niveau som før krisen.
I dagens tal tegner der sig desuden et billede af, at danskerne er mere bekymrede for landets økonomi, end de er bekymrede for deres egen privatøkonomi. Danskerne går altså i den tro, at ”naboen” bliver hårdere ramt end en selv. Det faktisk en god nyhed, da det kan understøtte danskernes vilje og lyst til at sætte gang i forbruget i takt med genåbningen. Havde det modsatte været tilfældet, kunne man have frygtet en større tilbageholdenhed der ville have kunne forlænge krisen betragteligt.
Forbrugertilliden har bundet for nu
Vi forventer, at forbrugernes humør fortsat vil stige de kommende måneder, i takt med at vi vender mere tilbage til normale tilstande. Dertil vil udbetalingen af danskernes feriepenge forhåbentlig også betyde, at danskerne får spenderbukserne på.
Vi står aktuelt i en dyb recession og mange mistede arbejdspladser. Vores hovedscenarie er dog fortsat, at det bliver en kort recession. Man fristes næsten til at sige, at når nu stormen skulle komme, så kom den egentlig på et meget godt tidspunkt. Den økonomi var nemlig bundsolid inden krisen. Beskæftigelsen var rekordhøj, de offentlige finanser var sunde og der var ikke opbygget nogle synderlige ubalancer i dansk økonomi.
En væsentlig parameter i den danske genopretning er dog, at vi i høj grad er afhængige af, hvordan det udvikler sig udenfor landets grænser. Vi ser at dansk økonomi kommer hurtigere ud af startblokken, men den langsommere genopretning udenfor grænserne vil holde snor i den danske genopretning. Der er ingen tvivl om, at udfaldsrummet for dansk økonomi er stort i øjeblikket, og der er en reel risiko for, at det bliver en både dyb og langvarig recession, selvom det ikke er vores hovedscenarie.