Laveste ledighed i 10 år bankes nu et halvt årti tilbage

Ledighedsprocenten var på 3,7 procent for 16. måned i streg.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Laveste ledighed i 10 år bankes nu et halvt årti tilbage

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at antallet af bruttoledige faldt marginalt med omkring 100 personer i februar. Det betyder, at der var 103.900 ledige kort inden, at Coronakrisen ramte dansk økonomi, hvilket er tæt på det laveste siden 2009. Le­dig­heds­pro­cen­ten har i mere end et år ligget uændret på 3,7%, hvilket også er laveste niveau i 10 år. Dagens positive tal er dog stakket glædelig læsning for, hvad der venter i næste måneds opgørelse. 

Der er ingen tvivl om, at det er positivt, at ar­bejds­mar­ke­det har vist så stærke takter med den laveste ledighed i mere end 10 år, inden Coronakrisen ramte, fordi den kommer til at trække dybe spor gennem dansk økonomi med markant stigende ledighed til følge. Alene siden 10. marts er ledighedskøen steget med mere end 33.000 personer. Det banker foreløbig den samlede ledighed et halvt årti tilbage, og ledigheden er ikke færdig med at stige endnu. Det er en yderst negativ situation, men positivt er det, at dansk økonomi stod solidt på begge ben inden. Jeg havde unægtelig været endnu mere ængstelig, hvis det her havde ramt i 2012, hvor ledigheden senest toppede.

Der er fra politisk side indført adskillige tiltag, hvor man har været hurtig, og man sørger løbende for, at så få virksomheder som muligt må dreje nøgle om, og at så få lønmodtagere som muligt mister arbejdet i denne periode. Senest med gårsdagens ændring i tre­part­s­af­ta­len. Striben af tiltag har uden tvivl været medvirkende til, at ledigheden ikke er steget endnu hurtigere. Nødvendigheden for hurtige og markante politiske tiltag er nødvendige i en tid, hvor dansk økonomi rammer ind i recession med høj fart. En dyb recession i Danmark sker i øjeblikket, og nu handler det om at afbøde for dybden og gøre genopretningen så hurtig som mulig efterfølgende.

Relaterede artikler