Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rekordhøjt antal hushandler i 3. kvartal

Rekordhøjt antal hushandler i 3. kvartal

16. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Finans Danmark viser, at der blev handlet huse på livet løs i 3. kvartal. I alt bød kvartalet på 12.109 hushandler, som er det højeste antal handler i hele statistikkens snart 16-årige levetids.

Samtidig steg huspriserne med 0,9% i 3. kvartal, som betyder, at huspriserne nu er 3,2% højere end for et år siden. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris lyder på 14.129, hvilket er det højeste nogensinde.

Med rentefaldet i 2019 er der kommet gevaldigt mere fut i boligmarkedet. Med dagens tegner der sig ikke alene en spritny prisrekord, men altså også det højeste handelstal på et kvartal i statistikkens minde. Ser vi på året som helhed, er vi i øjeblikket vidne til et husmarked, som jeg godt tør kalde vil byde på det højeste antal handler siden 2005. Appetitten på huse er ekstremt høj i øjeblikket, som foruden det ekstra skub fra årets rentefald, skyldes de gode takter i økonomien med en rekordhøj beskæftigelse. Det ser vi ikke forsvinde foreløbig.

Selvom huspriserne aldrig har været højere, så slår boligudgifterne i forhold til vores indkomster ikke rekord. Det skyldes, at renterne er væsentligt lavere i dag, som gør finansieringsomkostningerne billigere, mens boligejerne og -køberne også generelt tjener flere penge og dermed har en større pengepung til at betale boligudgifter fra.

Prisfremgangen på huse opleves i alle landsdele. Det seneste år har Østsjælland, Fyn og Vestjylland oplevet de største prisstigninger med i omegnen af 5%. I den anden af skalaen er Nordjylland og Vest- og Sydsjælland med prisstigninger på henholdsvis 0,7% og 1,6%.

Lejligheder vender prisfald til prisstigning

Også prisen på ejerlejligheder steg i 3. kvartal, og det betyder, at priserne nu er 0,5% højere sammenlignet med for et år siden. Også antallet af handler er det højeste i flere år, hvor vi skal tilbage til 2017, før der var lige så meget gang i handlerne. I 3. kvartal blev der handlet 4.206 lejligheder.

Vi skal ikke andet end et enkelt kvartal tilbage, før lejlighedspriserne lå lavere end året før. Men den seneste periodes klare og brede fremgang på boligmarkedet betyder, at pristilbagegang for lejligheder er vendt til ny fremgang. Lejlighedsmarkedet har ellers oplevet modvind fra strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor der ikke er lige så mange som tidligere, der ønsker at være med, men den modvind er nu erstattet af medvind fra det markante rentefald.