Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Huskøbere har masser at vælge mellem trods bugnende handel

Huskøbere har masser at vælge mellem trods bugnende handel

4. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Yderst morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at der lige nu står 36.062 villa- og rækkehuse til salg landet over. Det er stort set uændret sammenlignet med for et år siden, selvom handelsaktiviteten er på sit højeste i 14 år.

Selvom der er voldsom rift efter huse i øjeblikket, så ligger udbuddet for køberne faktisk ret stabilt og bevæger sig ikke langt fra 35.000 på landsplan. Det er lidt overraskende i lyset af, at hussalget tordner derudad og i år er på vej mod det største salg i 14 år. Foreløbig er der solgt mere end 38.000 huse i år, men det har altså ikke gjort et nævneværdigt aftryk på udbuddet. Der er fortsat masser at vælge mellem for huskøberne.

Udbuddet er vel at mærke lavere end i 2011, hvor det sidst toppede tæt på 47.000. Men faldet er koncentreret i perioden 2011-2016, hvor udbuddet så har ligget tæt omkring 35.000 de senere år siden starten af 2017. Sidste gang udbuddet bundede, var i starten af 2006, hvor der op til ligeledes var tryk på handlerne. Her var udbuddet helt nede og ramme nær 16.000.

Det høje udbud bidrager til at holde prisstigningerne i relativt kort snor trods den høje efterspørgsel efter huse og tilhørende heftige handelsaktivitet. Det seneste år er huspriserne på landsplan steget 3,5%, og vi forventer, at priserne det kommende år stiger med i omegnen af 3%.

Udbuddet af sommerhuse daler

Vi er vidne til et sommerhusmarked, som buldrer derudad. Det mærker sommerhuskøberne ved, at der måned for måned kappes af udbuddet. Der står i dag 9.721 sommerhuse til salg, og alene den seneste måned er udbuddet dalet med mere end 4%. Sammenligner vi med sidste år, så står der i dag 11,5% færre til salg.

Fremgangen for sommerhusmarkedet skyldes flere elementer. Renterne er banket yderligere i bund i 2019, og samtidig er der støbt et solidt fundament under interessen for sommerhuse bestående af rekordmange i arbejde og pæne reallønsstigninger. Hertil er der fra politisk side kommet flere tiltag, blandt andet lempeligere lånevilkår.

Lejlighedsmarkedet genfinder lidt af melodien og får udbuddet til at skrumpe

På lejlighedsmarkedet er antallet af lejligheder den seneste måned faldet med 3,5%, og sammenlignet med for et år siden er priser og antal handler på et lidt højere niveau. Der står i dag 8.272 lejligheder til salg på landsplan. Det mærkbare rentefald har fået lejlighedsmarkedet til at genfinde lidt af melodien efter modvind fra strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre kan og vil være med.