Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Realiser sommerhusdrømmen nu - det betaler sig

Realiser sommerhusdrømmen nu - det betaler sig

12. april 2019
Gå til nyhedsoversigt

Foråret er højsæson for sommerhuskøb, og mon ikke varmegraderne i den forgangne weekend og minderne fra sidste års rekordsommer har skubbet til drømmen om sommerhuslivet hos en del familier. Interessen for sommerhuskøb er i hvert tilfælde tydelig at aflæse i statistikkerne. I de første to måneder af 2019 blev der ifølge Boligsidens markedsindeks solgt i alt 1.100 sommerhuse, og det er det højeste antal for januar og februar i statistikkens historie, der går tilbage til 2011.

Der er god grund til at tro, at det positive momentum for sommerhusmarkedet forsætter. De seneste års økonomiske fremgang med stigende beskæftigelse og formuer har givet flere mulighed for at realisere sommerhusdrømmen. For hele året 2018 var sommerhussalget blot 200 fra rekorden i 2017 og på højde med toppen i 2005, før finanskrisen ramte boligmarkedet.

De seneste måneders rentefald betyder desuden, at sommerhuskøbet kan finansieres billigt. Fx med et fastforrentet realkreditlån med en rente på bare 1,5 pct., så længe belåningsgraden holder sig under 75 pct. Har man friværdi i sin helårsbolig, er der mulighed for at optage et tillægslån, og så kan finansieringen klares med 100 pct. realkreditlån. Læg dertil, at vilkårene for sommerhusudlejning blev gjort væsentligt mere attraktive sidste år. Her blev bundfradraget ved udlejning af sommerhus forhøjet fra 21.900 kr. til 40.900 kr. i år, såfremt sommerhuset udlejes gennem et bureau. Du kan altså få en skattefri indtægt efter udgifter til udlejningsbureauet på 40.900 kroner om året, hvis du er OK med at leje dit sommerhus ud. Det gør økonomien i at købe sommerhus, fremfor at leje, langt bedre, og du behøver ikke i samme grad at benytte sommerhuset meget intensivt, før et sommerhuskøb giver god økonomisk mening.

Skal en del af påskeferien bruges på at se på sommerhus, så er der rigtig mange penge at spare ved at se udover de mest populære sommerhusområder. Fx er kvadratmeterprisen på et sommerhus i Odsherred kun 2/3 af kvadratmeterprisen i Gribskov kommune, hvor Tisvildeleje og Gilleleje hører under. Det tager omtrent en halv time længere i bil fra København, men så får man også langt mere sommerhus for pengene.

Der er selvfølgelig en risiko forbundet med at købe et sommerhus, særligt hvis man har en kort tidshorisont. Priserne kan svinge med konjunkturerne, og under finanskrisen faldt sommerhuspriserne på landsplan med 17 pct. fra toppen i løbet af bare et halvt år. Vi ser dog ikke nogen grund til at frygte, at det samme skulle ske de kommende år. For det første er sommerhuspriserne langt fra niveauerne før finanskrisen, og desuden er der ikke de samme ubalancer i dansk økonomi, og det betyder, at den næste økonomiske nedtur højst sandsynligt bliver langt mildere end finanskrisen.   

Jeg vil nyde påsken i sommerhus på Fanø – godt nok et lejet et af slagsen, men hvem ved, måske ender ferien med at blive dyrere end planlagt, men med langt flere ferier på Fanø i fremtiden.

Bragt i Børsen 12. April 2019