Snart pensionister

Når man nærmer sig 55-60 års-alderen, begynder mange at spekulere over den pensionisttilværelse, der venter forude. Med god grund.

Kan vi blive i huset?

For Carsten Nielsen, filialdirektør hos Arbejdernes Landsbank i Hillerød, var det også det centrale tema, da han midt i september holdt oplæg for Ældresagen i Hillerød med over 100 deltagere – årets rekord i øvrigt.

”Der er kæmpe interesse for det her emne. Mange har bekymringer om bolig og fremtid, og det kan jeg sagtens forstå. Min far har netop haft de samme overvejelser og spørgsmål inde på livet,” fortæller filialdirektør Carsten Nielsen.

”Mange spørger: Hvorfor kan vi ikke låne penge mere? Hvorfor nu alle de stramninger? Og det er da også frustrerende, hvis man går fra at kunne alt - til ikke at kunne noget som helst! Og det er jo ikke, fordi de er blevet gamle, men det er fordi deres økonomi og indtægt ændrer sig, når de går på pension. Sagen er, at der er kommet nogle skærpede regler og vilkår fra Finanstilsynet i april 2016, som stiller ekstra hårde krav til banker og re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter – og dermed også til kunderne. Kort sagt accepterer man ikke en lige så høj belåningsgrad og gældsfaktor som før finanskrisen,” siger Carsten Nielsen fra Arbejdernes Landsbank.

Nøgletal og centrale begreber

Netop ord som ”belåningsgrad” og ”gældsfaktor” er centrale begreber, man bør kende som kommende pensionist, så man kan forberede sig bedst muligt:

”Når du går på pension, er det rigtig godt, hvis belå­nings­pro­cen­ten på din bolig er bragt ned under 60 pct. Dvs. hvis din bolig er 1 mio. kr. værd, så bør dit lån i boligen være under 600.000 kr. (60 pct.) Så kan du nemlig godt få lov til at optage lån i friværdien boligen, dvs. op til de 60 pct.,” forklarer Carsten Nielsen.

Du får også en større handlefrihed som bankkunde, hvis din ”gældsfaktor” (samlet gæld i forhold til indkomst) er under 4:

”Når man går på pension, falder husstandens årlige indkomst jo typisk også. Hvis den falder fra fx 600.000 kr. til 230.000 kr., og man samtidig har 2 mio. kr. i gæld, så går man fra en ”acceptabel gældsfaktor” på 3,33 til en på 8,70. Det kan også begrænse dine mulighederne som bankkunde”.

Vær på forkant

Carsten Nielsen anbefaler, at man forbereder sin privatøkonomi på se­ni­o­r­til­væ­rel­sen i god tid ved at tage et møde med sin bank om overgangen fra lønmodtager til pensionist.

”I Arbejdernes Landsbank inviterer vi kunderne til en værdisamtale med fokus på pension og nedsparing, når de er omkring 55-års-alderen. Så laver vi en plan, der giver overblik over mulighederne, og så kan man meget bedre selv træffe de valg, man ønsker som pensionist,” lyder rådet fra Carsten Nielsen.

Hvad er "gældsfaktor"?
Gældsfaktor er et udtryk for, hvor meget gæld du har i forhold til din hus­stand­s­ind­komst. Har du f.eks. en gæld på 2 mio. kr. og en hus­stand­s­ind­komst på 600.000 kr. er din gældsfaktor 2.000.000 / 600.000 = 3,33. Falder din indkomst, når du går på pension, vil din gældsfaktor stige. Det gælder derfor om, at have en så lav gældsfaktor som muligt.

Få personlig rådgivning om pension

Ønsker du at få mere at vide om pension og dine muligheder, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og weekend kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder - du hører fra os inden for to hverdage.

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.