Snart pensionister

Omkring 55-60 års-alderen begynder mange at spekulere over, hvornår de skal gå på pension - og hvad der skal ske. Med god grund. Her får du gode råd til, hvordan du allerede i midten af 50'erne kan begynde at planlægge den pensionstilværelse, du drømmer om.

Kan vi blive i huset?

For Carsten Nielsen, filialdirektør hos Arbejdernes Landsbank i Hillerød, var det også det centrale tema, da han midt i september holdt oplæg for Ældresagen i Hillerød med over 100 deltagere – årets rekord i øvrigt.

”Der er kæmpe interesse for det her emne. Mange har bekymringer om bolig og fremtid, og det kan jeg sagtens forstå. Min far har netop haft de samme overvejelser og spørgsmål inde på livet,” fortæller filialdirektør Carsten Nielsen.

”Mange spørger: Hvorfor kan vi ikke låne penge mere? Hvorfor nu alle de stramninger? Og det er da også frustrerende, hvis man går fra at kunne alt - til ikke at kunne noget som helst! Og det er jo ikke, fordi de er blevet gamle, men det er fordi deres økonomi og indtægt ændrer sig, når de går på pension. Sagen er, at der er kommet nogle skærpede regler og vilkår fra Finanstilsynet i april 2016, som stiller ekstra hårde krav til banker og re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter – og dermed også til kunderne. Kort sagt accepterer man ikke en lige så høj belåningsgrad og gældsfaktor som før finanskrisen,” siger Carsten Nielsen fra Arbejdernes Landsbank.

Nøgletal og centrale begreber

Netop ord som ”belåningsgrad” og ”gældsfaktor” er centrale begreber, man bør kende som kommende pensionist, så man kan forberede sig bedst muligt:

”Når du går på pension, er det rigtig godt, hvis belå­nings­pro­cen­ten på din bolig er bragt ned under 60 pct. Dvs. hvis din bolig er 1 mio. kr. værd, så bør dit lån i boligen være under 600.000 kr. (60 pct.) Så kan du nemlig godt få lov til at optage lån i friværdien i boligen, dvs. op til de 60 pct.,” forklarer Carsten Nielsen.

Du får også en større handlefrihed som bankkunde, hvis din gældsfaktor (samlet gæld i forhold til indkomst) er under 4:
”Når man går på pension, falder husstandens årlige indkomst jo typisk også. Hvis den falder fra fx 600.000 kr. til 230.000 kr., og man samtidig har 2 mio. kr. i gæld, så går man fra en ”acceptabel gældsfaktor” på 3,33 til en gældsfaktor på 8,70. Det kan også begrænse dine muligheder som bankkunde.”

Vær på forkant
Carsten Nielsen anbefaler, at man forbereder sin privatøkonomi på se­ni­o­r­til­væ­rel­sen i god tid ved at tage et møde med sin bank om overgangen fra lønmodtager til pensionist.
”I Arbejdernes Landsbank inviterer vi kunderne til en værdisamtale med fokus på pension og nedsparing, når de er omkring 55-års-alderen. Så laver vi en plan, der giver overblik over mulighederne, og så kan man meget bedre selv træffe de valg, man ønsker som pensionist,” lyder rådet fra Carsten Nielsen.

Hvad er en gældsfaktor?
Gældsfaktor er et udtryk for, hvor meget gæld du har i forhold til din hus­stand­s­ind­komst. Har du f.eks. en gæld på 2 mio. kr. og en hus­stand­s­ind­komst på 600.000 kr., er din gældsfaktor 2.000.000 / 600.000 = 3,33. Falder din indkomst, når du går på pension, vil din gældsfaktor stige. Det gælder derfor om at have en så lav gældsfaktor som muligt.

Hvilken pensionstilværelse drømmer du om?

Det er vigtigt, at du forholder dig til, hvilke drømme og forventninger du har for sin pen­sion­s­til­væ­rel­se – og gerne i god tid. Yvonne Hansen, der er pensionschef i Arbejdernes Landsbank, anbefaler, at du allerede i midten af 50-års alderen begynder at forholde dig til, hvordan livet skal se ud på den anden side af ar­bejds­mar­ke­det.

Ønsker du at tilbringe dagene på golfbanen og rejse til eksotiske destinationer rundt omkring i verden, kræver det naturligvis andre midler, end hvis du drømmer om en mere afslappet tilværelse.

Yvonne Hansen slår fast, at der ikke er et bestemt tidspunkt i livet, hvor man skal gå på pension. Det er op til en selv at beslutte, hvornår man ønsker at forlade ar­bejds­mar­ke­det. Men det er vigtigt at have plan for det.

Pension og friværdi

Når der er styr på dine planer og drømme for fremtiden, er det relevant at planlægge din økonomi efter det. Nogle vælger at sælge deres hus. Nogle vælger at istandsætte og energioptimere deres hus, så de kan blive boende med færrest mulige udgifter til energi. Nogle omlægger deres økonomi, så de kan indbetale mere til pension.

Det er dog ikke alle, der når at forholde sig aktivt til deres økonomi før sent i livet. Og så kan det være svært at realisere de ønsker og drømme, man har for pen­sion­s­til­væ­rel­sen.

Langt størstedelen af os har en pen­sions­op­spa­ring eller noget friværdi i hus eller sommerhus, som kan tilføre lidt mere fleksibilitet til budgettet, når pen­sions­al­de­ren banker på. Hvis du har friværdi, kan du med fordel aktivere den, inden du går på pension. Det skyldes, at det kan være sværere at få bevilliget et lån til fx huskøb, når du først er gået på pension og ikke længere har en fast indkomst.

Det er dog ikke umuligt for pensionister at låne i deres friværdi. Men hvad enten du planlægger at bruge belåningen som supplement til din indtægt eller til forbedringer og istandsættelse af din bolig, er det vigtigt, at du forholder dig til din økonomi flere år frem.

Læs også

Få personlig rådgivning om pension

Ønsker du at få mere at vide om pension og dine muligheder, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og weekend kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder - du hører fra os inden for to hverdage.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.