Få gode råd i en krisetid

 

 

Har krisen klemt din økonomi?

Inflation, energikrise og stigende renter har ramt de fleste danskere på pengepungen. På bare et år er det blevet mange tusind kroner dyrere for en almindelig familie at købe ind, tanke bilen og varme hjemmet op. Og det er naturligt, hvis du er nervøs eller usikker på, hvad fremtiden vil bringe. I Arbejdernes Landsbank står vi klar til at hjælpe dig, hvis din økonomi er ekstra presset.

Her på siden har vi samlet en række gode råd og konkrete tips til, hvordan du kan få ro i økonomien i en usikker tid. 

Budget

Sæt indtægter og udgifter under lup

Med stigende udgifter til både el, gas og mad er det mere aktuelt end nogensinde at have et godt overblik over din økonomi. Få gode råd til at lægge et budget, der holder. 

Stigende renter

Gode råd til dig med ejerbolig

Renterne går op og ned. Lige nu går de op pga. den høje inflation. Men hvad betyder det for dig, der har boliglån og renteudgifter? Og dig, der er på boligjagt?

Sparetips

6 råd til en billigere hverdag

Hverdagen er blevet markant dyrere og mange oplever, at det kan være svært at få pengene til at slå til. Få privatøkonomens råd til at håndtere de store prisstigninger i dagligdagen.

5 simple tiltag

Sænk varmeregningen

Energiforbedringer behøver ikke være voldsomt dyre eller besværlige. Du kan sagtens nedbringe energiforbruget og spare på varmeregningen med en række mindre forbedringer.

Sådan bliver 2023 for din privatøkonomi

Hvad sker der med renterne, boligpriserne og inflationen i 2023? Bliver det billigere at være dansker? Og er der overhovedet noget, du selv kan gøre?

Det giver privatøkonom Brian Friis Helmer sit bud på.

Det kan du forvente

video Play

”Med et budget bliver det meget tydeligt, hvad du har af faste udgifter til bolig, forsikringer, bil, tv, internet osv.”

- Privatøkonom, Brian Friis Helmer

Tag fat i os, hvis budgettet ikke holder

Har du svært ved at få budgettet til at hænge sammen. Så tøv ikke med at kontakte os. Hellere for tidligt end for sent, så vi kan strikke en løsning sammen, inden der opstår overtræk og ubetalte regninger.

En løsning kan fx være at springe nogle betalinger over på dit banklån – eller se på muligheden for at ændre på lånet. Det kan vi regne på og tale om, hvis du tager fat i din rådgiver.

video Play

"Som bank vil vi gerne være med til at finde løsninger, så du kan komme godt igennem krisen."

Kunderådgiver, Jonas Boeskov

Privatøkonomens 4 råd: Sådan får du overblik over din økonomi

 • Giv din økonomi et grundigt eftersyn

  - En krise er aldrig rar at skulle igennem, men den er altid en god anledning til at få trykprøvet, hvad du og din private økonomi egentlig kan bære og holde til. Hvis budgettet vakler, eller du sover dårligt om natten, fordi priserne og renterne stiger, så er det en ekstra god anledning til at se økonomien efter i sømmene og træffe nogle vigtige beslutninger for fremtiden, siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

 • Læg et budget

  Helt overordnet er det vigtigt for alle – uanset hvilken økonomisk situation man står i – at få overblik over sin økonomi. Med overblik følger nemlig også ro i maven.

  - Det lyder kedeligt, og vi har sagt det mange gange. Men den eneste måde, hvorpå du kan få overblik over din økonomi, er ved at lægge et budget. Hvis du har et budget i forvejen, er det en god ide at opdatere budgettet. Få flest mulige konkrete tal på, hvad pris- og rentestigningerne betyder for jeres samlede økonomi og månedlige rådighedsbeløb, siger Brian Friis Helmer.

 • Kast et skarpt blik på dine lån

  Boliglån og anden gæld er som oftest en af de største poster i budgettet, og hvis økonomien er ekstra presset, er det særlig vigtigt at få tjekket sine låneaftaler og fremtidige forpligtelser og muligheder i den forbindelse.

  - Først og fremmest gælder det om at skabe sig et overblik over alle lånene, både når det gælder realkreditlån, banklån, forbrugs- og billån. Hvad er de månedlige ydelser på lånene, og hvad betyder en evt. rentestigning for dine udgifter? Det gælder fx i de tilfælde, hvor du har et variabelt forrentet realkreditlån. Hvis økonomien normalt er god, men er blevet presset for en periode, så er det en god ide at spørge din rådgiver, om der er mulighed for fx henstand på ydelsesbetalinger, ekstra kredit eller afdragsfrihed, siger Brian Friis Helmer.

 • Forbrug med omtanke

  I en krisetid er det altid en god ide at være djævelens advokat over for sig selv og sin økonomi. Mange fejlvurderer ofte, hvad deres faste udgifter løber op i, og hvor mange penge de bruger på løst forbrug. 

  - Mange af os har en tendens til at undervurdere, hvor mange penge vi bruger hver måned. Det kan også være svært at fornemme, hvis ikke du på forhånd har taget højde for udgifter til fx bil, mad, abonnementer, fritidsinteresser osv. i dit budget. Pointen er ikke, at du straks skal gå i gang med at skære ned på forbruget, hvis økonomien bliver presset for en kortere periode. Men det kan give ro i maven at have lagt en plan for, hvilke udgifter du vil luge ud i, og hvilke du vil beholde, hvis krisen trækker ud, siger Brian Friis Helmer.

Vidste du at...

 

...du midlertidigt kan få indefrosset en del af regningen for el, gas og fjernvarme, hvis prisen når over en fastsat grænse.

Læs mere om muligheden

Hør mere om dine muligheder

Vil du høre mere om dine muligheder for fx at springe nogle betalinger over eller ændre på dit lån, så kontakt din rådgiver eller ring til os på 38 48 48 48 - vi sidder klar alle hverdage kl. 8-20 og i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder, så hører fra os inden for 2 hverdage.

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her

Dine oplysninger

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem.

Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger på al-bank.dk/persondata.