Privatøkonomens 4 råd: Sådan får du overblik over din økonomi
-
Giv din økonomi et grundigt eftersyn
- En krise er aldrig rar at skulle igennem, men den er altid en god anledning til at få trykprøvet, hvad du og din private økonomi egentlig kan bære og holde til. Hvis budgettet vakler, eller du sover dårligt om natten, fordi priserne og renterne stiger, så er det en ekstra god anledning til at se økonomien efter i sømmene og træffe nogle vigtige beslutninger for fremtiden, siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.
-
Læg et budget
Helt overordnet er det vigtigt for alle – uanset hvilken økonomisk situation man står i – at få overblik over sin økonomi. Med overblik følger nemlig også ro i maven.
- Det lyder kedeligt, og vi har sagt det mange gange. Men den eneste måde, hvorpå du kan få overblik over din økonomi, er ved at lægge et budget. Hvis du har et budget i forvejen, er det en god ide at opdatere budgettet. Få flest mulige konkrete tal på, hvad pris- og rentestigningerne betyder for jeres samlede økonomi og månedlige rådighedsbeløb, siger Brian Friis Helmer.
-
Kast et skarpt blik på dine lån
Boliglån og anden gæld er som oftest en af de største poster i budgettet, og hvis økonomien er ekstra presset, er det særlig vigtigt at få tjekket sine låneaftaler og fremtidige forpligtelser og muligheder i den forbindelse.
- Først og fremmest gælder det om at skabe sig et overblik over alle lånene, både når det gælder realkreditlån, banklån, forbrugs- og billån. Hvad er de månedlige ydelser på lånene, og hvad betyder en evt. rentestigning for dine udgifter? Det gælder fx i de tilfælde, hvor du har et variabelt forrentet realkreditlån. Hvis økonomien normalt er god, men er blevet presset for en periode, så er det en god ide at spørge din rådgiver, om der er mulighed for fx henstand på ydelsesbetalinger, ekstra kredit eller afdragsfrihed, siger Brian Friis Helmer.
-
Forbrug med omtanke
I en krisetid er det altid en god ide at være djævelens advokat over for sig selv og sin økonomi. Mange fejlvurderer ofte, hvad deres faste udgifter løber op i, og hvor mange penge de bruger på løst forbrug.
- Mange af os har en tendens til at undervurdere, hvor mange penge vi bruger hver måned. Det kan også være svært at fornemme, hvis ikke du på forhånd har taget højde for udgifter til fx bil, mad, abonnementer, fritidsinteresser osv. i dit budget. Pointen er ikke, at du straks skal gå i gang med at skære ned på forbruget, hvis økonomien bliver presset for en kortere periode. Men det kan give ro i maven at have lagt en plan for, hvilke udgifter du vil luge ud i, og hvilke du vil beholde, hvis krisen trækker ud, siger Brian Friis Helmer.