Sådan får du råd til alle de uforudsete ting i dit liv

Igennem et helt liv er det tæt på umuligt at undgå at støde på uforudsete udgifter. Det kan være vaskemaskinen, der står af. Cyklen, der punkterer. Eller bilens motor, der tørrer ud. Men selvom udgiften kommer bag på os, kan vi sagtens forberede os på den dag, den kommer dumpende ind privatøkonomien. Her får du overblik over en simpel måde at gøre din økonomi modstandsdygtig over for uforudsete indgreb – i hvert fald, så den bedre kan holde til, at der af og til skal bruges lidt ekstra på en uventet nødvendighed.

1. Skab dig et overblik over dine større ting, du ved, skal vedligeholdes

Vi har alle sammen flere større ting, som er en decideret nødvendighed for os i hverdagen, for at få det hele til at spille. Fx vores cykel eller bil, køleskab, mobil, fryser mv. Ting, som - når de går i stykker - betyder, at vi ret hurtigt er nødt til at få det repareret eller købe nyt, for at få hverdagen til at hænge sammen igen. Lige dér opstår en ofte uforudset udgift, som vi ikke kan komme udenom.

En undersøgelse, som Epinion har lavet for Arbejdernes Landsbank, viser, at hele 58 % af danskerne har haft uforudsete udgifter inden for det seneste år. Hvis du har overblik over de absolut mest uundværlige genstande i din hverdag, så ved du også, hvad du bør være klar til at erstatte ret hurtigt. Det kan faktisk også være mindre ting, som vi akut får brug for og derfor skal have penge op af lommen til – men det kan også vælte dit budget, hvis det i forvejen er stramt. I mere end hver 4. tilfælde er det personlig pleje – herunder medicin - der fører uplanlagte udgifter med sig.

Du kender det sikkert. Vejen til kassen nede i supermarkedet bugner af gode tilbud og fristelser, der alle er placeret så strategisk snedigt, at det faktisk er umuligt at komme ud af butikken, uden at passere dem. Og vupti, tager du en hurtig, uigennemtænkt beslutning og kaster en chokoladebar, en pakke tyggegummi eller en lakridsstang op på båndet. Alt sammen små beslutninger, som enkeltvis nok ikke koster alverden, men samlet set kan suge flere penge fra kontoen, end de fleste er klar over.

2. Notér det beløb, som hver ting koster i drift, ved­li­ge­hol­del­se og når produktet står af

Ifølge Epinions undersøgelse har hver 3. dansker brugt 10.000 kroner eller derover på uforudsete udgifter inden for det seneste år. Det vidner om, at det ofte er udgifter af en hvis stør­rel­ses­or­den, man ofte kan forvente at rende uventet ind i. Når du har fået overblikket over de ting, du ikke kan undvære, er det derfor en god idé at notere, hvad du evt. skulle bruge af penge på at anskaffe dig noget nyt, uden at det vælter dine daglige rutiner og din økonomi fuldstændig omkuld. Når du har det fulde overblik, bør du lægge beløbene sammen og faktisk lægge 50.000 kroner til – for at være fuldstændig på forkant med tingene. Lyder det fuldstændig urealistisk for dig, så sørg for at have penge til i hvert fald at kunne erstatte eller reparere et par af de vigtigste sager, du har. Lidt er helt sikkert bedre end ingenting.

3. Opdatér dit budget med den samlede udgift til uforudsete poster

Når du kender det samlede beløb, du skal oparbejde for at være rustet til, at en uventet udgift skulle dumpe ind i dit liv, bør du opdatere dit samlede budget. Så det passer med, at du løbende får sat af til denne post. Du vil takke dig selv mange gange for at lave den justering i dit budget, når køleskabet en dag pludselig ikke virker. Så kan du med ro i sindet købe et nyt med det samme, uden at slå bunden ud af din økonomi. Det giver dig samlet set mere luft i budgettet, og det giver for mange en stor fri­heds­for­nem­mel­se at kunne bruge af sit rådighedsbeløb, velvidende at der er taget højde for de største uforudsete overraskelser.

4. Tjek dit ”nye” rådighedsbeløb og hold dig til det

Når du har dannet dig et overblik over de største nødvendigheder i din hverdag, som du helst skal kunne finansiere, hvis uheldet er ude. Og du kender den sum, du bør have til rådighed til at erstatte eller reparere dem. Så kan du indsætte beløbet som en fast post i dit budget. Så snart du har beløbet indregnet i dit budget, har du også et langt bedre overblik over, hvad dit rådighedsbeløb er – og dermed ved du, hvad du egentlig har til rådighed og kan tillade dig at bruge på dig selv.

Se også