
Tjek disse 4 ting, inden du flytter ud af byen
Hvis du drømmer om at flytte hele familien væk fra byen og ud på landet, så er der andet end stemningen i det nye hus og størrelsen på haven, der får betydning for familiens trivsel og dagligdag. Og det skal der tages højde for – også i budgettet.
Kilde: Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer
Selvom du får højt til himlen, frisk luft og væsentligt flere kvadratmeter for pengene, er det en god ide også at tænke over, hvordan familielivet, hverdagen og økonomien alt i alt vil hænge sammen - vel at mærke inden I flytter.
1. Transport: Går bussen, eller bliver bilen nødvendig?
Man skal ikke undervurdere den tid (og de penge), man bruger på at transportere sig selv og familien fra hjemmet og til arbejde, skole og daginstitution - så det er en god ide at undersøge mulighederne på forhånd. Offentlig transport er et godt sted at starte, men det er langt fra sikkert, at det vil kunne opfylde familiens behov. Og hvis det bliver nødvendigt med en bil, vil transportudgifterne fylde væsentlig mere i budgettet. Hvor en mellemklassebil med forsikringer, brændstof, afgifter og vedligeholdelse kan snildt koste dig 5.000 kroner om måneden, kan du slippe med kun 1.330 kroner om måneden for et 8 zoners pendlerkort.
2. Daginstitution: Hvad skal mor og far betale?
Det er en god ide at undersøge, hvad kommunen tilbyder af dagtilbud. F.eks. er der stor forskel på de enkelte daginstitutioners faciliteter - nogle tilbyder 100 % økologisk hjemmelavet mad, mens andre beder forældre om selv at medbringe bleer. Der er også stor forskel på priserne. Ser man f.eks. på to af københavnernes tilflytningskommuner Gladsaxe og Hvidovre, skal du i Gladsaxe betale 4.561 kroner om måneden for én vuggestueplads og én børnehaveplads. Mens du "slipper med" 3.895 kroner om måneden i Hvidovre. Det betyder, at du årligt skal betale 7.998 kroner mere i Gladsaxe sammenlignet med Hvidovre. Der er indregnet søskenderabat på 50% for den billigste daginstitutionsplads i ovenstående eksempel.
Få et af de bedste og billigste lån til bolig
Har du et Totalkreditlån hos os, får du ekstra gode fordele.
3. Sport og kultur: Hvilke muligheder findes i lokalområdet?
Hvis du er vant til et rigt cafeliv, spændende museer og store sportsoplevelser inde i byen, kan du godt allerede nu forberede dig på, at disse herligheder nok ikke findes i lige så stort omfang ude på landet. Ofte er de kulturelle aktiviteter på landet koncentreret omkring idrætsforeningerne, men du finder ofte også spændende lokale aktiviteter for børnefamilier på biblioteket eller i svømmehallen. Det vigtigste er, at I ved, hvad lokalområdet kan (og ikke kan) tilbyde - samt hvad priserne er. På den måde undgår I at blive skuffede over mulighederne, efter I er flyttet, og kan samtidig tage højde for udgifterne til fritidsaktiviteter i budgettet.
4. Økonomien: Kan den hænge sammen?
Det lyder utrolig kedeligt, men hvis du skal købe bolig og flytte til en ny by, er det nødvendigt at få lavet et budget og nogle beregninger på, hvordan familiens økonomi vil se ud. For som husejer kan der være mange flere udgifter, end du har været vant til i bylejligheden. Få din rådgiver i banken til at lave beregningerne for dig – så er du sikker på, at der bliver råd til alt fra grundskyld til vedligeholdelse af boligen.