
Køb af andelsbolig: Vær opmærksom på udbetalingskravet
1. juli 2018 trådte en række nye låneregler på andelsboligområdet i kraft. En af reglerne betyder, at andelsboligkøbere skal medbringe en egenbetaling ligesom købere af en ejerbolig. Det betyder, at andelsboligkøbere er sidestillet med ejerboligkøbere, og skal medbringe en egenbetaling på min. 5 pct.
Vi har her samlet et overblik over de tre vigtigste låneregler på andelsboligområdet, som trådte i kraft den 1. juli 2018:
1. Du skal selv medbringe 5 pct. i udbetaling til din andelsbolig
Går du rundt med en andelsboligdrøm i maven, eller har planer om at købe en andelsbolig inden for en overskuelig fremtid, skal du kaste et blik på din opsparingskonto. For med de regler, der trådte i kraft den 1. juli 2018 er der kommet et udbetalingskrav, som går på, at købere af andelsboliger skal medbringe en egenbetaling på 5 pct. Lånereglerne har i øvrigt været gældende for købere af ejer- og fritidsboliger siden den 1. november 2015, men har siden 2018 også været et udbetalingskrav, der har været gældende for købere af andelsboliger.
Gratis events for dig, der skal til at købe eller allerede bor i andelsbolig
Deltag i vores gratis arrangementer om det at købe eller bo i andelsbolig. Det sker i AL², som ligger centralt i både København og Aarhus. Tjek, hvor og hvornår næste arrangement foregår og tilmeld dig via linket.
2. Forældelsesfrist ændres fra 6 måneder til 3 år
Der findes efterhånden utrolig mange eksempler på andelsboligkøbere, der af sælger bliver opkrævet penge under bordet. Det er ulovligt for sælger at lade handlen være betinget af, at du som køber lægger de ekstra penge for at få lov til at købe andelsboligen. Med den nye forældelsesfrist får du udvidet adgang til at kræve ”overprisen” betalt tilbage, da forældelsesfristen ændres fra 6 måneder til 3 år. Den nye forældelsesfrist gælder fx også, hvis du har betalt en ”overpris” på baggrund af fejl i beregningen af andelsværdien.
3. Strammere regler for stiftelse af andelsboligforeninger
Der er ikke stiftet mange nye andelsboligforeninger de senere år. Men en stor del af de andelsboligforeninger, som blev stiftet op til Finanskrisen, blev det ofte på et meget spinkelt grundlag med luftige budgetter og risikabel finansiering.
Med de nye regler bliver der bl.a. stillet krav om en vedligeholdelsesplan, som dækker de første 15 år efter stiftelsen, så de nye andelshavere har en idé om vedligeholdelsesniveauet i årene efter stiftelsen. Der bliver også stillet krav til finansieringen af andelsboligforeningen, som betyder, at en nystiftet andelsboligforening maksimalt må optage afdragsfrie lån på op til 40 pct. af købesummen i de første tre år. Derudover skal de nye andelshavere medbringe en kontant udbetaling på minimum 5 pct.
Tag banken med på råd
Arbejdernes Landsbank er ekspert i andelsboliger, og vi guider dig på markedet, så du kan få fingre i den eftertragtede andelsbolig. Blandt andet blåstempler vi andelsforeningerne, så du på forhånd kan vide dig sikker på, at du køber dig ind i en sund forening. Det er en af de 4 vigtige fordele, du får som andelskunde hos os - vi kalder det AndelsFordele.
Du er også meget velkommen til at kontakte din lokale filial for at høre mere om mulighederne hos os. Skal det gå hurtigt, kan du booke et møde hos os med en times varsel.