Gode råd ved andelsboligkøb

Engang var andelsboligmarkedet et boligmarked for de særligt indviede, hvor man enten skulle stå på venteliste i årevis eller kende nogen, som kendte nogen, for at få fingrene i en billig andelsbolig. Sådan er det ikke længere. I takt med at den offentlige vurdering er steget markant, er priserne på de fleste andelsboliger også røget i vejret. Det betyder, at det er blevet dyrere – men også betydeligt lettere – at erhverve sig en andelsbolig.

Skal dit næste hjem være en andelsbolig?

Hvis du går med tanker om at købe en andelsbolig, er der en række overvejelser, der er gode at gøre sig:

  • Gør op med dig selv, om det at bo i en andelsbolig giver værdi for dig.
  • Overvej, om den forening, som boligen ligger i, har nogle værdier, som harmonerer med dine.
  • Få klarhed over foreningens gæld og gældsvilkår.
  • Få klarhed over foreningens økonomi i øvrigt.
  • Læs vedtægterne og husorden grundigt igennem.
  • Få oplyst, om der er planlagt større ved­li­ge­hol­del­ses- og for­bed­rings­til­tag.
  • Søg professionel rådgivning - dette giver dig tryghed i dit køb.

Personlig rådgivning om andelsboligkøb

Er andelsboligen stadig en attraktiv boligform? Og hvorfor skal man købe en andelsbolig frem for at leje eller eje sin bolig?

I Arbejdernes Landsbank er vi eksperter på området og kan svare på de fleste af de spørgsmål, som du måtte stå med, hvis du overvejer at købe eller sælge en andelsbolig.

Tag evt. også fat i vores sam­ar­bejds­part­ner TestaViva, som kan hjælpe dig hurtigt og trygt igennem den juridiske del af et boligkøb. Læs om Juridisk Kø­ber­rå­d­giv­ning

Nedenfor giver vi dig gode råd om fordele og ulemper ved at købe og bo i en andelsbolig.

Fordele ved at købe andelsbolig frem for eje eller lejebolig?

Selvom priserne på mange andelsboliger er steget, kan du generelt set erhverve dig en andelsbolig for færre penge end en tilsvarende ejerbolig.

Det er i de fleste tilfælde stadig lettere at sælge en andelsbolig – f.eks. via ventelisten – når du skal af med den igen.

Ofte er der ikke brug for en ejendomsmægler, når du skal købe eller sælge en andelsbolig, og du har heller ingen omkostninger til skøde-, tinglysnings- og re­gi­stre­rings­af­gift. Det er dog altid at foretrække at alliere sig med en kompetent rådgiver, som kan være med i processen, når du overvejer at købe en andelsbolig.

Du betaler ikke ejen­doms­vær­diskat for en andelsbolig. Til gengæld har den enkelte andelshaver ikke skattemæssig glæde at foreningens renteudgifter.

I mange an­dels­bo­lig­for­e­nin­ger vil du finde bløde værdier, hvor solidaritet og det sociale vægtes højt. Det kan betyde, at du har nogle pligter, som du ikke har i en ejerforening, men fordelen er omvendt, at man deler ansvar og løfter i flok, hvilket for mange giver tryghed i hverdagen.

Som andelshaver har du indflydelse på foreningens drift – og dermed på din egen boligsituation – inden for an­dels­bo­lig­for­e­nin­gens rammer og muligheder.

Prissætning
Din økonomi
Andelsboligforeningens økonomi og driftForeningens regler

Udlejning og salgBliv Boligklar på 24 timer

Få et boliglån på 24 timer: Vi ved, hvor vigtigt det er, at være klar på det rette tidspunkt. Derfor rydder vi gerne skrivebordet for at hjælpe dig, når dit boligkøb kræver det. Du kan ringe og booke et boligmøde med 1 times varsel – inden for 24 timer giver vi dig svar om dine muligheder.

Events for dig, der skal til at købe andelsbolig

Deltag i vores lærerige arrangementer om det at købe eller bo i andelsbolig - helt gratis.

Læs også

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.