Priser på himmelflugt: Her er 6 gode spareråd

Har du fået sværere ved at få budgettet til at hænge sammen? Så er det ikke så mærkeligt. Det seneste år har prisen på en lang række varer nemlig fået et ordentligt spark opad.

Priser på himmelflugt: Her er 6 gode spareråd

Har du fået sværere ved at få budgettet til at hænge sammen? Så er det ikke så mærkeligt. Det seneste år har prisen på en lang række varer nemlig fået et ordentligt spark opad.

"Det er blevet væsentligt dyrere at fylde indkøbskurven, hælde benzin på bilen og varme sit hjem op. Det er kort sagt blevet dyrere at være forbruger i Danmark", siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Største hop siden 1985
På bare ét år er de danske for­bru­ger­pri­ser steget med 5,4 procent (fra marts 2021 til marts 2022). Det viser tal fra Danmarks Statistik. Stigningen er den største målt hen over et år siden 1985.

I kroner og øre betyder det, at en almindelig familie i dag skal have cirka 25.000 kr. mere op af lommen for at betale for de samme varer og tjenester, som for et år siden. Det er især el, gas, brændstof og fødevarer, der er blevet væsentligt dyrere i løbet af det seneste år. Og der er ingen, der ved, hvornår det stopper eller aftager.

Dag­lig­va­re­bu­tik­ker vil hæve priserne
Som det ser ud lige nu, forventer ca. halvdelen af de danske detailbutikker at hæve priserne de kommende tre måneder. Og isoleret set på dag­lig­va­re­bu­tik­ker­ne er det op mod 70 %, som forventer at hæve priserne. Der er aldrig før registreret så mange virksomheder, som varsler at sætte priserne op – og det kommer vi naturligvis til at kunne mærke som forbrugere.

Brian Friis Helmer kommer herunder med 6 gode råd til at håndtere de store prisstigninger:

6 spareråd fra privatøkonomen

”Først og fremmest må vi se i øjnene, at det er meget svært for langt de fleste at dukke sig for pris­stig­nin­ger­ne, som nu også har bredt sig til fødevarer. Men man kan godt justere i sit forbrug, så man gør, hvad man kan,” siger Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank.

  1. Skru ned for varmen
    Afstem varmeforbruget til årstiden og skru ned til 21 grader (hvis du i dag har 22 eller 23 grader i dit hjem.) Husk også at sætte dit fyr på som­me­rindstil­ling, når det bliver varmere, og der ikke længere er brug for at opvarme boligen.
  2. Tag kortere bade
    Tag kortere bade og undlad at bruge karbad. Så sparer du på den energi, der går til at varme vandet op.
  3. Lad maskinen tage opvasken om natten
    Brug evt. apparater som opvaskemaskine og tørretumbler om natten, hvor strømmen er billigere. Det kræver dog, at du har en el-aftale med dit for­sy­nings­sel­skab om at afregne på timebasis. (Hvis du bor i en etageejendom, kan det være, at det ikke er tilladt at vaske/tørre om natten.) Når det bliver varmere i vejret, så tør dit tøj udendørs.
  4. Lad bilen stå
    Lad bilen stå og tag cyklen, særligt på de korte ture. Brug offentlig transport, når/hvis det er muligt. Kør flere sammen til og fra arbejde/fritid, hvis det er en mulighed.
  5. Lav en madplan for ugen
    Lav en madplan for ugen, og køb ind én gang om ugen. Når du laver madplanen, får du et overblik over, hvad der skal købes ind, og du slipper for mange ture i supermarkedet.
  6. Lug ud i dine abonnementer
    Gennemgå dit budget. Især abonnementer og strea­m­ingtje­ne­ster kan fylde og ser enkeltvis ikke ud af så meget, men det kan hurtigt løbe op. Undersøg også, om du kan spare penge på dine forsikringer. Der kan også være penge at spare ved at skifte leverandør af strøm og naturgas. Her kan du bruge elpris.dk og gasprisguiden.dk til at se, om du kan få din energi billigere.

 

Hold dig opdateret med nyheder som denne

Skriv dig op til AL-Nyt, som udkommer ca. 1 gang pr. måned, og få nyheder som denne direkte i indbakken. 
Du kan til enhver tid framelde dig igen. 

Tilmeld

Relaterede artikler