Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industriens guldkalv buldrer afsted

Industriens guldkalv buldrer afsted

8. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion steg med hele 15,3% i december. Det er den næsthøjeste månedlige stigning i industriproduktionen nogensinde målt i statistikkens 23-årige levetid.

Wow, et vildt tal for industrien. Jeg er næsten ved at falde ned af stolen. Den fuldstændig vanvittige fremgang skyldes i overvejende grad medicinalindustrien, som har løftet produktionen med hele 46% i december. Medicinalsektoren fortsætter med at være industriens guldkalv, og den bare buldrer afsted.

Den vilde fremgang for medicinalsektoren skyldes blandt andet høj omsætning, større lagre og få aktører på markedet, som kan resultere i nogle store udsving.

Set for 2022 som helhed har den samlede industriproduktion været markant højere end i 2021. Samlet set har industrien formået at løfte produktionen med 16%. Det er en helt vild stigning.

Industrien er fløjet afsted i 2022. Og det er ikke ene og alene drevet af medicin. I alt har 8 ud af 12 underbrancher formået at løfte produktionen. Det er imponerende i et år med omkostningspres, forsyningsudfordringer og økonomisk usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine.

Industrien er påvirket af udfordringer. Samlet melder 6 ud af 10 industrivirksomheder om produktionsbegrænsninger af den ene eller anden art. De største produktionsbegrænsning er mangel på materialer og udstyr, som 32% beretter om. Hertil fylder mangel på arbejdskraft fortsat 17%. Derudover nævner omkring hver fjerde virksomhed, at mangel på efterspørgsel begynder at være et problem.

Generelt er industriens forventninger til deres omsætning og antal af beskæftigede i industrien faldende. Det vidner om en mere udfordrende tid for industrien forude. Tilliden i industrien er drønet ned og befinder sig på det laveste siden coronakrisen. Det er især forventningerne til produktionen, som trækker ned.