Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Antallet af langtidsledige falder for 16. måned i træk

Antallet af langtidsledige falder for 16. måned i træk

3. oktober 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der i august var registreret 14.218 langtidsledige personer i Danmark. Det er på nær i forrige måned det laveste antal langtidsledige nogensinde målt. Statistikken går tilbage til 2007. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Antallet af langtidsledige steg med 500 personer i august, men når vi tager højde for sæsoneffekter er der omvendt tale om et fald på 460 personer. Dermed er det 16. måned i træk med fald i antallet af langtidsledige personer, når vi tager højde for sæson. I den periode er langtidsledigheden dykket med 29.000 personer, efter den var oppe over 42.000 i foråret sidste år.

Det er en glædelig nyhed, at langtidsledigheden bliver ved med at dale. Det betyder, at mange af dem, som er længst væk fra arbejdsmarkedet, kommer ind på arbejdsmarkedet. Det er først og fremmest godt for den enkelte, som i en længere periode har været væk fra arbejdsmarkedet. Og herudover er det yderst positivt for dansk økonomi, da det bidrager til at imødekomme noget af det pres, der har bygget sig op på arbejdsmarkedet med den seneste tids meldinger om mangel på arbejdskraft.

Faldet i langtidsledigheden sker i forlængelse af, at beskæftigelsen i Danmark er tordnet i vejret og i dag ligger godt 150.000 højere end før coronapandemien begyndte. Over samme periode er ledigheden faldet til et nyt lavpunkt. I de seneste måneder er den gunstige udviklingen på arbejdsmarkedet dog bremset op, og meget tyder på, at tempoet langsomt er på vej ud af det danske arbejdsmarked. Der er ingen tvivl om, at vi går et svært efterår og vinter i møde, men positivt er det, at vi rammer vinterens udfordringer fra et stærkt udgangspunkt.

Udfordringerne tårner sig op for dansk økonomi. Inflationen er den højeste i 39 år, forbrugertilliden er rekordlav, renterne tordner i vejret og modvind fra udlandet banker meget snart for alvor på døren til dansk økonomi. Det kan og vil også ramme arbejdsmarkedet. Vi forventer, at den seneste tids pæne fremgang i beskæftigelsen er fortid og ikke vil komme til at gentage sig i den nærmeste fremtid. Hertil vil de kraftige fald i langtidsledigheden også bremse op og risikerer at stige for en periode.