Uændret inflation i april

Der er ganske enkelt kommet godt styr på den overordnede prisudvikling i Danmark.

Kvinde Kikker På Tøj I En Forretning

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen var uændret i april på 1,5%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen stiger meget lidt til 1,7% i april fra 1,6% i marts. Tilbage i 2022 og 2023 toppede inflationen og ker­ne­in­f­la­tio­nen med henholdsvis over 10% og på næsten 7%.

Inflationen stod bomstille i april. Der er ganske enkelt kommet godt styr på den overordnede prisudvikling i Danmark med en stabilt lav inflation. Det sker efter en hæsblæsende tid, hvor inflationen hamrede over 10% i 2022 og gnavede sig gennem danskernes pengepunge.

Meget ser i dag bedre ud i danskernes privatøkonomi. Inflationen er faldet meget mere til ro og i kombination med pæne lønstigninger giver det fremgang i reallønnen for mange danskere. Derudover står ar­bejds­mar­ke­det stærkt med rekordhøj beskæftigelse, mens renterne er faldet, som for flere giver lidt mere luft i budgettet.

Noget malurt, i den ellers godkendte inflation, er priserne på fødevarer. Sammenlignet med for et år siden er fø­de­va­re­pri­ser­ne i dag 4% højere og løber dermed foran den generelle prisudvikling. Dog har priserne stået stille de seneste tre måneder, når vi ser på fødevarer generelt. Mad på bordet udgør rygraden i vores forbrug og er ikke noget, som danskerne bare kan skære, fordi priserne stiger. Derfor er det også i den lidt kritiske del af forbruget, at priserne er steget mest desværre.

Fø­de­va­re­pri­ser­ne er i dag 27% højere end for blot fire år siden. Fødevarepriser er nogle af de priser, som vi møder mest i vores ugentlige indkøb, og de er altså mærkbart højere end for blot få år siden. Det generelle prisniveau er i samme periode steget med 15%. Den mærkbare prisstigning på især fødevarer er sammen med tol­du­sik­ker­he­den og risiko for handelskrig med til at holde for­bru­ger­til­li­den på et meget lavt niveau.

Ser vi fremad, så forventer vi, at inflationen tager et lille nøk op, men ikke til alarmerende niveauer. I øjeblikket fylder usikkerheden fra de voldsomme toldmeldinger fra USA og risikoen for handelskrig mellem EU og USA. Vi tror dog alene, at det vil få en begrænset påvirkning på inflationen. Tolden vil i første omgang ramme amerikanerne, da det bliver dyrere for amerikanske forbrugere at købe udenlandske varer. Men hvis EU kommer med et større modsvar, så kan det isoleret set også trække op herhjemme. Det er imidlertid alene en lille del af vores import, som kommer direkte fra USA, og samtidig vil vi et større scenarie med handelskrig formentlig se, at andre billigere varer kan komme til fra andre lande og potentielt trække inflationen i den anden retning.

Relaterede artikler