Uændret antal konkurser i februar

Antallet af konkurser noget lavere, end vi så gennem 2023. Det er for tidligt at sige, om det er en tendens.

Anton Thorell SteinøØkonomants@al-bank.dk38 48 35 52

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i februar var 212 konkurser i aktive virksomheder, når der tages højde for sæson. Det er blot 3,2% flere end i januar, som bød på 206 konkurser. Aktive virksomheder har ansatte eller en omsætning på over 1 mio. kr.

For anden måned i træk er antallet af konkurser noget lavere, end vi så gennem 2023. Det er endnu for tidligt at sige, om det er en decideret tendens. Jeg ville dog ikke blive overrasket, hvis vi kommer til at se færre konkurser i 2024, end vi gjorde i 2023.

Virksomhederne har gennem en periode været ramt af højere omkostninger og højere renter. Det går ikke umærket hen. Samtidig har pri­vat­for­bru­get ligget til den svage side, ligesom nogle virksomheder har kæmpet med at betale coronalån tilbage.

2023 bød på mere end 3.000 konkurser, hvilket var det højeste siden 2010. Det skyldes flere ting. Dels har virksomhederne skullet betale de coronalån tilbage, som staten ydede i forbindelse med coronakrisen. Dels blev virksomhederne presset på omkostningerne, da den høje inflation ramte og renterne skød i vejret.

I dag ser visse ting lidt lysere ud, og vi forventer, at antallet af konkurser i 2024 kommer til at være lavere end i 2023. Inflationen er blevet banket ned under 2%, og pri­vat­for­bru­get har genfundet melodien. Samtidig er der udsigt til rentefald i løbet af 2024.

Hvis noget skulle tale for, at det høje antal konkurser alligevel kommer til at fortsætte ind i 2024, vil det være mangel på efterspørgsel. Mere end 3 ud af 10 virksomheder i industrien, byggeriet og ser­vi­ce­er­hver­ve­ne melder om mangel på efterspørgsel. Det er noget højere end for bare et halvt år siden. Samtidig kan de stigende lønninger også komme til at udfordre virk­som­he­der­nes budgetter.

Relaterede artikler