Stort set uændret ledighed

Det kommer efter 16 måneders uafbrudt stigning på samlet 10.000 flere ledige.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) viser, at antallet af ledige faldt marginalt med 48 personer i marts, når der tages højde for sæson. Det betyder, at der er 86.476 fuldtidsledige i Danmark. Ledigheden er faldet svagt de seneste to måneder, hvor den forud for det steg 16 måneder i træk.

De nye tal peger på tæt på uændret ledighed de seneste par måneder med meget lille pil ned. Det kommer efter 16 måneders uafbrudt stigning på samlet 10.000 flere ledige. Stigningen har dog været ganske afdæmpet i sig selv, og der er fortsat få ledige i Danmark. Så stigningen det seneste halvandet år, med undtagelse af de seneste to måneder, har ikke sat store alarmklokker i gang. Det samlede indtryk af ar­bejds­mar­ke­det er yderst fornuftigt. Beskæftigelsen sætter rekorder og der bliver stadig slået flere nye stillinger op end før corona.

Nye rekorder i beskæftigelsen har været med til at holde ledigheden i kort snor. I januar steg beskæftigelsen med næsten 4.000 personer, som kommer i forlængelse af en stigning på mere end 30.000 i 2023. Også antallet af stil­lings­op­slag holder et fortsat pænt niveau, hvor der i dag stadig bliver slået flere stillinger op end før corona.

Vi forventer fortsat svagt stigende ledighed i 2024. Men alene i den begrænsede ende, hvor vi har set dansk økonomi og i særdeleshed ar­bejds­mar­ke­det klare sig flot. Visse steder i økonomien er farten faldet lidt, og ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med forsinkelse. Det kan indikere svagt stigende ledighed. Dansk økonomi står dog meget solidt, og de nuværende takter for ar­bejds­mar­ke­det peger på alle måder mod en blød landing.

Relaterede artikler