Stort set uændret forbrugertillid

Tilliden har rettet sig markant, men forbrugerne ser fortsat mærkbart negativt på den økonomiske situation.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den er stort set uændret i marts. Der var et minimalt fald til -7,6 fra -7,4 i februar. For­bru­ger­til­li­den er steget i 13 ud af de seneste 17 måneder. Det er dog ikke store stigninger, og for­bru­ger­til­li­den ligger fortsat lavt historisk set.

For­bru­ger­til­li­den er stort set uændret i marts. På den ene side har tilliden rettet sig markant og tæt på det højeste i to år. Det sker efter den ramte sin historiske bund i 2022. De højeste lønstigninger i 15 år, ro på inflation og et brølstærkt arbejdsmarked skubber positivt på. Men på den anden side ser forbrugerne fortsat mærkbart negativt på den økonomiske situation i forhold til for et år siden. Og det er altså med til at holde for­bru­ger­til­li­den lav, som i en historisk kontekst fortsat er til den meget lave side.

Forbrugerne har stor betydning for den samlede danske økonomi. Samlet udgør pri­vat­for­bru­get næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet. I 2022 faldt pri­vat­for­bru­get med det kraftigste siden finanskrisen, men har gennem 2023 formået at vokse igen. Og det ser vi fortsætte ind i 2024 trods den uændrede og fortsat relativt svage for­bru­ger­til­lid.

Lønningerne stiger igen hurtigere end priserne. Det giver fornyet fremgang i reallønnen, hvor danskerne igen oplever at få mere ud af deres lønkroner. Beskæftigelsen er samtidig rekordhøj, mens boligejere med variabel rente kan se, at stigningen i deres renteudgifter er bremset op. Vi forventer på den baggrund, at for­bru­ger­til­li­den vil stige herfra.

For­bru­ger­til­li­den nåede sin bundrekord i oktober 2022 på hele -37, hvor inflationen buldrede løs og nåede op over 10%. Statistikken over for­bru­ger­til­li­den strækker sig helt tilbage til 1974.

Relaterede artikler