Stort set uændret forbrugertillid
Tilliden har rettet sig markant, men forbrugerne ser fortsat mærkbart negativt på den økonomiske situation.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden er stort set uændret i marts. Der var et minimalt fald til -7,6 fra -7,4 i februar. Forbrugertilliden er steget i 13 ud af de seneste 17 måneder. Det er dog ikke store stigninger, og forbrugertilliden ligger fortsat lavt historisk set.
Forbrugertilliden er stort set uændret i marts. På den ene side har tilliden rettet sig markant og tæt på det højeste i to år. Det sker efter den ramte sin historiske bund i 2022. De højeste lønstigninger i 15 år, ro på inflation og et brølstærkt arbejdsmarked skubber positivt på. Men på den anden side ser forbrugerne fortsat mærkbart negativt på den økonomiske situation i forhold til for et år siden. Og det er altså med til at holde forbrugertilliden lav, som i en historisk kontekst fortsat er til den meget lave side.
Forbrugerne har stor betydning for den samlede danske økonomi. Samlet udgør privatforbruget næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet. I 2022 faldt privatforbruget med det kraftigste siden finanskrisen, men har gennem 2023 formået at vokse igen. Og det ser vi fortsætte ind i 2024 trods den uændrede og fortsat relativt svage forbrugertillid.
Lønningerne stiger igen hurtigere end priserne. Det giver fornyet fremgang i reallønnen, hvor danskerne igen oplever at få mere ud af deres lønkroner. Beskæftigelsen er samtidig rekordhøj, mens boligejere med variabel rente kan se, at stigningen i deres renteudgifter er bremset op. Vi forventer på den baggrund, at forbrugertilliden vil stige herfra.
Forbrugertilliden nåede sin bundrekord i oktober 2022 på hele -37, hvor inflationen buldrede løs og nåede op over 10%. Statistikken over forbrugertilliden strækker sig helt tilbage til 1974.