Ro hos Nationalbanken

Nationalbanken ser ingen anledning til at påvirke kronekursen med interventioner.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Nationalbanken viser, at Nationalbanken ikke intervenerede i va­luta­mar­ke­der­ne i maj. Nationalbanken har ikke interveneret i 15 måneder nu, hvor vi skal tiltage til januar 2023, hvor de sidste gang påvirkede kronekursen med intervention. Interventioner består i at sælge eller købe danske kroner mod at købe eller sælge udenlandsk valuta for at påvirke kronekursen.

Der er ro på Nationalbanken, som ser absolut ingen anledning til at påvirke kronekursen med interventioner. Kronen ligger stabilt og tæt på paritet. Så behovet for interventioner er ikke eksisterende.

Der er dog alligevel udsigt til, at Nationalbanken kommer i arbejdstøjet om få dage for at beskytte kronekursen. På torsdag er der rentemøde i ECB. Her er det i høj grad forventet, at ECB sænker renten med 0,25 procentpoint. Vi forventer, at Nationalbanken følger med en-til-en og kommer med tilsvarende rentesænkning.

Vi forventer første ren­te­ned­sæt­tel­se fra ECB på torsdag og dermed også fra Nationalbanken. I 2022 og 2023 var vi vidne til en lang række af ren­te­for­hø­jel­ser fra både ECB og Nationalbanken. Det betyder, at Nationalbanken er gået fra en ind­skuds­be­vis­ren­te på -0,60% til 3,60% i dag - og den kan så lyde på 3,35% efter udmeldingen på torsdag.

Relaterede artikler