Prisfald i sigte på fødevarer

Fødevarepriserne er faldet med 5% siden i sommers. Der kan endda i tillæg være flere prisfald på vej på fødevarer.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at 55% af virksomhederne i detailhandlen med fødevarer forventer at sænke deres priser i de kommende tre måneder. Ser vi på den samlede detailhandel, så er der tale om 27% af virksomhederne, som forventer at sænke priserne i den kommende tid.

Det er blevet billigere at gå en tur i supermarkedet for danskerne. Fø­de­va­re­pri­ser­ne er faldet med 5% siden i sommers, og det er på alle måder kærkomment for danskernes pressede budgetter. Der kan endda i tillæg være flere prisfald på vej på fødevarer, da omkring halvdelen af virksomheder i fø­de­va­re­hand­len forventer at sænke priserne yderligere i den kommende periode.

Andelen af virksomheder, som forventer at sænke priserne, har ligget højt i en længere periode. I de seneste 8 måneder har i gennemsnit 46% af virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len forventet at sænke deres priser. I perioden forinden lå andelen meget tæt på 0%. Fø­de­va­re­pri­ser­ne er da også faldet i de seneste måneder, og ifølge for­bru­ger­pri­sin­dek­set ligger fø­de­va­re­pri­ser­ne 5% lavere i dag end ved toppen i juli sidste år.

De lavere priser på fødevarer kan blandt andet skyldes, at om­kost­nings­pres­set for fø­de­va­re­virk­som­he­der­ne er aftaget. Pro­du­cent­pri­sin­dek­set for fremstilling af fødevarer faldt i december for sjette måned i træk, og er siden toppen faldet med næsten 2%. Selvom der er tale om små fald, falder de på et tørt sted. I samme boldgade er de globale fødevarepriser faldet med 10% i 2023 og med hele 26% siden toppen i foråret 2022.

I foråret sidste år forventede op imod 80% af virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len at hæve deres priser. Fø­de­va­re­pri­ser­ne er da også omkring 18% højere i dag end for to år siden. Der står vi diametralt modsat i dag, hvor blot 3% af virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len forventer at hæve priserne.

Relaterede artikler