Ny rekord i danske aktieformuer

Aktieformuerne sluttede 2023 af med et brag, og de gode takter er fortsat ind i det nye år.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Nationalbanken viser, at de danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger voksede med 32 mia. kr. i januar. Det bringer den samlede aktieformue op på 672 mia. kr. Det er det højeste nogensinde målt i statistikkens historie, som går tilbage til 1999. Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer, og en stor del af beholdningen af udenlandske værdipapirer indgår derfor ikke.

Danskernes aktieformuer slår ny rekord. Aktieformuerne sluttede 2023 af med et brag, og de gode takter er fortsat ind i det nye år, som altså nu sender formuen op i rekordhøjde. Baggrunden for den massive fremgang kan i særdeleshed findes i det danske C25-indeks, som har oplevet stærk vækst over de seneste måneder.

Det danske C25-indeks voksede med knap 2% i januar, og det smitter af på danskernes aktieformuer. Skuler vi videre ind i februar, er indekset foreløbigt vokset med omkring 2%, og der kan derfor være udsigt til endnu en ny rekord for aktieformuerne, når vi får friske tal for februar.

Danskernes ob­liga­tions­for­mue lyder på i alt 72 mia. kr. Det er 21 mia. kr. højere end for et år siden.

Danskerne har genfundet interessen for at placere sine penge i obligationer. Det skyldes primært ren­testig­nin­ger, som har øget renteafkastet på ob­liga­tions­in­ve­ste­rin­ger. Siden bunden i sommeren 2022 er den samlede ob­liga­tions­for­mue i nærheden af en fordobling. Man skal dog ikke forvente nye rekorder lige foreløbig. Ob­liga­tions­for­mu­er­ne toppede på mere end 190 mia. kr. helt tilbage i 2001.

Relaterede artikler